Σκοπιανό

Τι συζήτησαν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα

Στα θετικά βήματα που έγιναν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αχρίδα, αναφέρθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη.

Με αυτή την πολύ ωραία θέα, είχαμε πολύ ειλικρινείς συζητήσεις. Μιλήσαμε για όλα τα ερωτήματα τα οποία εμπεριέχονται στο θέμα της ονομασίας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ που πήρε πρώτος το λόγο.

Για κάποια θέματα υπάρχει πρόοδος, για ένα μέρος υπάρχουν ακόμη διαφορές, συζητήσαμε για πρώτη φορά για το χρονικό πλαίσιο και για τα βήματα, εφόσον προκύψει συμφωνία, πώς αυτή θα ενσωματωθεί στις κοινωνίες, είπε, κι έκανε λόγο για μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση, προσθέτοντας ότι βασικό μέλημά μας είναι οι επαφές να επιφέρουν την επίλυση που επιθυμούμε.

Ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι ομάδες εργασίας που, βάσει και της προόδου στη Βιέννη πριν 10 μέρες σχεδόν, συμφώνησαν για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Η όλη διαδικασία συνεχίζεται, είπε ακόμη ο υπουργός της πΓΔΜ και σημείωσε πως προσεχώς θα ενημερωθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών για την πορεία των επαφών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε πως κάθε φορά που συναντιόμαστε αποκτάμε, πέρα από τα θέματα που λύνουμε, και καλύτερη αλληλοκατανόηση, ενημέρωσε για τις προσεχείς συναντήσεις που θα έχει με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, με την πρώτη να έχει κανονιστεί για τις 3 και 4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, και τη δεύτερη, στις 11 και 12 του ίδιου μήνα στην Αττική.

«Το πλαίσιο της κοινής δράσης και συνεργασιών προέκυψε μέσα από την πολύ καλή διπλωματική δράση. Πολύ σοβαρό είναι για εμάς το ζήτημα του αλυτρωτισμού. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε πως σήμερα έγιναν θετικά βήματα, σημειώνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο ομόλογός του της πΓΔΜ ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κάνουν τα επόμενα, τα μεγάλα και πιο δύσκολα βήματα, εύκολα.

«Τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα τα βρήκαμε μπροστά μας και οι δύο. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες αποχές και από άλλους, αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=4DJGDEM3gqY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης