Υγεία

Τι να κάνετε εάν πατήσετε αχινό ή σας τσιμπήσει τσούχτρα

Κατά τους ειδικούς, η παρουσία αχινών στη θάλασσα υποδεικνύει καθαρά νερά και υγιές οικοσύστημα. Τι γίνεται όμως αν πατήσει κάποιος αχινό; 

Αν το αγκάθι ενοχλεί, εφόσον προεξέχει από το δέρμα, μπορούμε να το αφαιρέσουμε με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Η επάλειψη με λάδι βοηθάει επίσης μαλακώνοντας το δέρμα και κάνοντας πιο εύκολη την αφαίρεση του αγκαθιού.

Αποφεύγουμε ωστόσο το σκάλισμα της πληγής με καρφίτσες ή βελόνες γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα ή μόλυνση. Αφού απομακρύνουμε το αγκάθι καθαρίζουμε την πληγή με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.

Όσον αφορά στο τσίμπημα τσούχτρας, εκτός από τον πόνο και το τσούξιμο μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη αλλεργία. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια τα συμπτώματα είναι περιορισμένα και ο ερεθισμός τοπικός.

Ξεπλένουμε με γλυκό νερό το σημείο του ερεθισμού και απλώνουμε αντιισταμινική αλοιφή, στικ για τσιμπήματα ή υγρή αμμωνία. Για να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα καλύπτουμε το τσίμπημα με ένα βρεγμένο πανί.

Αν εκτός από τον τοπικό ερεθισμό, υπάρχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, πρήξιμο στο σώμα ή το πρόσωπο και γενικά συμπτώματα αλλεργίας είναι απαραίτητη η μεταφορά σε κέντρο υγείας ή σε γιατρό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές