Ιστορία

Τι έκαναν οι πολιτικοί, την παραμονή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967

Ανύποπτοι οι πάντες πιάστηκαν στον ύπνο λίγο πριν βγουν τα άρματα από του Γουδή

Την Πέμπτη 20 Απριλίου 1967, η ζωή στην Αθήνα κυλούσε ήρεμα στο ρυθμό της προεκλογικής περιόδου των εκλογών της 28ης Μαίου και αυτό εως τις 2 τη νύχτα που βγήκαν τα άρματα στους δρόμους για να βάλουν τη δημοκρατία στο γύψο. Ας δούμε τα γεγονότα των τελευταίων εκείνων δραματικών ωρών.

Αργά το απόγευμα, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο υπο τον πρωθυπουργό Παν. Κανελλόπουλο για να λάβει μέτρα υπέρ των αγροτών. Το βράδυ ο Κανελλόπουλος ετοίμασε στο σπίτι του (Ξενοκράτους 15) την ομιλία του για την αυριανή συγκέντρωση της ΕΡΕ στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά αλλα και το ταξίδι στη Βόνη για την κηδεία του Καγκελαρίου Αντενάουερ. Το απόγευμα, προφυλακίστηκε για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ο αξιωματικός Χωραΐτης , ενώ κατά τον Τύπο, έσφιγγε ο κλοιός γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου που το βράδυ στις 8 μίλησε σε συγκέντρωση των «Δημοκρατικών Συνδέσμων» στο Χίλτον, όπου ο Γιάννης Αλευράς προειδοποιούσε: «αν προφυλακίσουν τον Ανδρέα, θα μεταβληθεί σε Γκάντι της Ελλάδος». Την ίδια ώρα στο ρετιρέ του Χίλτον δειπνούσε ο βασιλιάς με την έγκυο βασίλισσα Αννα Μαρία κι έφυγαν στις 10 για το Τατόι, ενώ η Φρειδερίκη βρισκόταν στο Ψυχικό με τη Σοφία και την Ειρήνη.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ελαφρά αδιάθετος στην Εκάλη ετοίμαζε το πρόγραμμα της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Απριλίου στην Πλατεία Αριστοτέλους και στα γραφεία της ΕΔΑ, στην οδό Αριστείδου 6, γινόταν ευρεία σύσκεψη υπο τον Ιω. Πασαλίδη, στην οποία μετείχαν οι Ηλιού, Κύρκος, Ηλιόπουλος κ.α. για να ενεργοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό εν όψει των εκλογών.
Στο υπουργείο Συντονισμού γινόταν σύσκεψη υπο τον Παν. Πιπινέλη με θέμα «την εγκατάσταση δικτύου τηλεοράσεως», άλλοι πολιτικοί μιλούσαν στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ ο Ηλίας Τσιριμώκος ανακοίνωνε ότι απέχει των εκλογών της 28ης Μαίου. Στο Αρσάκειο, στη δίκη «του μνημονίου» με κατηγορούμενο τον εκδότη της «Ελευθερίας» Πάνο Κόκκα κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Παπασπύρου και ο στρατηγός Τσιγάντε, ενώ αποχώρησε ο συνήγορος υπεράσπισης Αλεξ. Λυκουρέζος με αίτημα την κλήτευση του Ανδρέα Παπανδρέου να καταθέσει. Σε άλλη αίθουσα γινόταν η δίκη των Γιάννη Βούλτεψη και Δημήτρη Σαπρανίδη κατηγορούμενοι για τα Ιουλιανά επεισόδια στη Βουλή το 1965.

Το καφενείο «Βυζάντιον» στο Κολονάκι, γεμάτο από πολιτικούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους να πολιτικολογούν ανύποπτοι για το τι θα γινόταν σε λίγες ώρες και ποδοσφαιρικά, η Εθνική νίκησε σε φιλικό τον Αργοναύτη με 3-1 με γκόλ των Παπαϊωάννου(2) και Μποτίνου, ενόψει του αγώνα της για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου με την Αυστρία την Κυριακή, που… αναβλήθηκε.
Στους κινηματογράφους έπαιζαν οι ταινίες «γαμπρός από το Λονδίνο» με τον Βουτσά και «ο χριστός ξανασταυρώνεται» με την Μερκούρη, στο θέατρο «Βέμπο» η επιθεώρηση « μίνι, μίνι και μποτάκια και τον Μάη αραπάκια» με τους Βέμπο, Καλουτά, Μηλιάδη, στο «Άλφα» ο Ορέστης Μακρής στην επιθεώρηση « τι θα ψηφίσεις το Μάη μπαμπά» και στο «Κοτοπούλη» Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ στην κωμωδία « αχ αυτή η γυναίκα μου» με έτοιμες τις βαλίτσες να φύγουν την επομένη με τον Ζαμπέτα στις Κάννες για την προβολή της ταινίας τους «η κόρη μου η σοσιαλίστρια».

Στις 8 το βράδυ, με κάθε προφύλαξη οι συνωμότες αξιωματικοί- μέλη της «Επαναστατικής Επιτροπής» με την τρόϊκα Παπαδόπουλο-Παττακό και Μακαρέζο, συνεδρίαζαν στο σπίτι του αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Μπαλόπουλου, στη Νέα Σμύρνη, για τις τελευταίες οδηγίες.
Τι έκαναν οι κινηματίες…

Γύρω στις 10 αφού παρέκαμψαν κάποια εμπόδια για αναβολή του πραξικοπήματος, η τρόϊκα με οδηγό τον Μακαρέζο αποχώρησε με κατεύθυνση τα Πατήσια στο σπίτι του Παττακού. Στο ραδιόφωνο άκουγαν τον υπουργό Γεωργίας Ευάγγελο Αβέρωφ να ανακοινώνει διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων από 200 σε 400 δρχ και ρύθμιση αγροτικών χρεών. « Καλές εξαγγελίες» λέει ο Μακαρέζος. « Γιατί να μην τις εφαρμόσουμε εμείς…» πρόσθεσε ο Παττακός. « Θα είναι από τα πρώτα έργα μας» είπε ο Παπαδόπουλος. Στις 2, ώρα «Μηδέν», όλοι ήταν στις θέσεις τους, κινήθηκαν με το σχέδιο «Προμηθεύς» πιάνοντας όλους στον ύπνο!

Και μια προσωπική μαρτυρία

Τις βραδινές δραματικές ώρες, πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα, η αφεντιά μου υπηρετούσε στην 1η/ΜΣΕΠ της Βασιλικής Αεροπορίας στο Διδυμότειχο. ΄Ημουν σκοπός 8-10 το βράδυ, η καλύτερη μου, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα, εκτελούσα «γερμανικά νούμερα» 2-4, και 4-6. Μόλις τέλειωσα, πήγα να κοιμηθώ, να χορτάσω επι τέλους ύπνο. Στις 2 τα μεσάνυχτα σήμανε συναγερμός. Μας μίλησε ο επισμηναγός διοικητής Ανδρέας Εξαδάκτυλος (μακαρίτης σήμερα, διατέλεσε βουλευτής και νομάρχης) και μας είπε, έγινε στρατιωτικό κίνημα, δεν θα μιλάτε μεταξύ σας, θα έχετε γεμάτα τα όπλα σας, θα περιπολείτε και στο τρίτο αλτ θα πυροβολείτε!

Περιπολούσα από φυλάκιο σε φυλάκιο μ’ έναν Αθηναίο σμηνίτη, Ριζόπουλο τον έλεγαν, φοβητσιάρης!!! Ερχόταν από πίσω μου τον έδιωχνα, μη πατήσει άθελα του μέσα στη φοβία του τη σκανδάλη και με σκοτώσει. Κάποια στιγμή ακούω θορύβους έξω από τα συρματοπλέγματα. Φωνάζω Αλτ και στο τρίτο άλτ πυροβολώ! Ο θόρυβος σταμάτησε! Ανέφερα αργότερα στον αξιωματικό υπηρεσίας Παπασωτηρίου, ότι εγώ ήμουν εκείνος που πυροβόλησε και μου είπε να μαζέψω το πρωί τους κάλυκες. Πήγα το πρωί, μάζεψα τους κάλυκες και από περιέργεια κοίταξα έξω από τα συρματοπλέγματα και τι να δω! Νεκρό ένα γέρικο αδέσποτο μουλάρι!… Σοκαρίστηκα!

Στενοχωρήθηκα… Το περιστατικό καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων της Μονάδος.
Λίγες μέρες μετά, ανήμερα του Πάσχα, μας επισκέφθηκε ο διοικητής του 99 ΣΔΙ/ Διδυμοτείχου στρατηγός Γεώργιος Περίδης και συνέφαγε μαζί μας. Ο διοικητής μας Εξαδάκτυλος, του ανέφερε τους πυροβολισμούς μου, μοναδικό περιστατικό της μονάδας τη νύχτα εκείνη αλλά και τη μεγάλη μου λύπη για το συμβάν. Ο στρατηγός με επέλεξε τότε και τσουγκρίσαμε τα κόκκινα αυγά, λέγοντας μου, επειδή του έσπασα το αυγό: «φαίνεται πως είσαι πολύ καλός στο σημάδι…» Ο Περίδης αποστρατεύτηκε μετά το αποτυχημένο βασιλικό κίνημα της 13-12-67 και πέθανε το 1985.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...