Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Αρχηγού Ακάρ με τον Αρχηγό των ΗΠΑ! Τι ζητά η Τουρκία

Εκβιάζει η Αγκυρα  προς κάθε κατεύθυνση , και κυρίως προς την πλευρά της Ουάσιγκτον, για να πετυχει θετικά για αυτήν αποτελέσματα στην περιοχή Μανμπίτς της Συρίας που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις και όπου επίσης υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Στοχος της Άγκυρας είναι να εγκαταλείψουν οι Κουρδοι την περιοχή και  απειλούν ότι θα το πετύχουν ”με κάθε τρόπο”. Για το σκοπό αυτο έχουν κλιμακώσει τις πιέσεις προς την Ουάσιγκτον  τόσο σε επίπεδο πολιτικο- διπλωματικό όσο και στρατιωτικό.

Οι  Τούρκοι ισχυρίζονται  ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στην Αγκυρα ότι υποστηρίζουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων στην Συρία  για την καταπολέμηση της ΝΤΑΕΣ (ISIS)  και ότι με τον εξολόθρευση των ακραίων ισλαμιστών  η YPG/PKK θα εγκαταλείψει τη Μανμπίτς, αλλά τωρα δεν τήρησαν τη σχετική υπόσχεση.

Το θέμα φαινεται να τέθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών Joseph Dunford,  με τον Τούρκο ομόλογό του την Παρασκευή, παρά την γενικόλογη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το  αμερικανικό Πεντάγωνο.”οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το σημερινό περιβάλλον ασφάλειας στη Συρία και τη Μέση Ανατολή εκτός από άλλα αμοιβαία ενδιαφέροντα αντικείμενα”, δήλωσε ο   εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του Στρατού των ΗΠΑ, συνταγματάρχης  Patrick S. Ryder. στη γραπτή ανακοίνωση. Ανέφερε  ακόμα ότι  “συζητήθηκαν επιπλέον τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν τα έθνη μας”..
Ο Ryder τόνισε επίσης ότι οι Dunford και Akar συναντήθηκαν πολλές φορές στο πλαίσιο της διατήρησης τακτικών επικοινωνιών μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ. Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι Akar και Dunford συζήτησαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και αντάλλαξαν απόψεις για αμοιβαία συνεργασία, σύμφωνα με σχετικη δήλωση.

Το θέμα  είχε , ταυτόχρονα, απασχολήσει και την πρωτη συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο  με τον Τούρκο ομόλογό του  Μεβλούτ Τσαβούσογλου  στις Βρυξέλλες  (όπου πήγαν με αφορμή τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ).

Ο Τουρκος υπουργός  είπε  σε δηλώσεις του ότι <<η διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG >> θα έχει την ίδια τύχη με τους τρομοκράτες στο Αφρίν, αν δεν εκκενώσει την Μανμπίτζ που τελεί υπό την κατοχή της. Αναφερόμενος στην παρουσία της YPG στην Μανμπίτζ ανέφερε τα εξής:

«Αν εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης η YPG θα αποχωρήσει από την Μανμπίτζ. Ειδάλλως είμαστε υποχρεωμένοι να επέμβουμε όπως συμβαίνει στο Αφρίν και στο Καντίλ».«Είδα αποφασισμένο τον Πομπέο, μιλήσαμε για αυτά που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν βήματα βάσει χρονοδιαγράμματος που πρέπει να γίνουν στην Μανμπίτζ. Θα αναλάβουμε από κοινού δράση με τις ΗΠΑ στην Μανμπίτζ», σημείωσε.

Παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο  ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωνε  σε κοινή τηλεοπτική εκπομπή  ιδιωτικών καναλιών  ότι η ύπαρξη της <<τρομοκρατικής οργάνωσης PKK>> στη Συρία και συγκεκριμένα στη Μανμπίτς αποτελεί  απειλή.

Συγκεκριμενα  ανέφερε ότι υπήρχε συμφωνία στη Μανμπίτς την περίοδο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και είχε καθοριστεί ο οδικός χάρτης για τις επόμενες 90 ημέρες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επανεξετάζεται η σχετική διαδικασία και στην περίοδο του υπουργού Εξωτερικών της ίδιας χώρας Μάικ Πομπέο όπου η Τουρκία ζητά την απόσυρση των παρακλαδιών της οργάνωσης PKK, PYD και της YPG και εξέφρασε τη θέληση της Τουρκίας ότι ζητά την επίλυση του ζητήματος με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή της Μανμπίτς ζουν Άραβες, Τουρκμένοι και άνθρωποι άλλων εθνοτικών ομάδων και ότι   η <<τρομοκρατική οργάνωση PKK>> δεν τους …επιτρέπει να ζουν άνετα. Ο κ. Γιλντιρίμ συνέχισε ως εξής:

“ Εμείς στις ΗΠΑ λέμε ότι και στο παρελθόν είχατε υποσχέσεις, πρέπει να αδειάσει η περιοχή από την PKK. Εάν οι ΗΠΑ κάνουν αυτό και εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια. Ελπίζω να μην υπάρξει ανάγκη σε μια επιχείρηση όπως εκείνης στο Αφρίν. Θέλουμε να κάνουμε εκείνα που χρειάζονται με τις ΗΠΑ διότι εκεί βρίσκονται οι ΗΠΑ επίσης η Ρωσία και οι δυνάμεις του Συνασπισμού. Εμείς δεν θέλουμε την κλιμάκωση της έντασης εντός του ΝΑΤΟ και γι’αυτό θέλουμε να κάνουμε εκείνα που χρειάζονται με τις ΗΠΑ αλλά η ύπαρξη του PKK στη Μανμπίτς είναι απειλή επίσης είναι θέμα ασφαλείας και πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί και θα επιλυθεί με κάποιο τρόπο”.

 Πριν λίγες εβδομάδες πάντως  το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ανακοίνωσε ότι δεν έχουν πρόθεση να αποχωρήσουν από την περιοχή.:Ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Στρατιωτικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) Adrian Rankine Galloway ανέφερε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μανμπίτς. Στις περιοχές όπου κυριαρχούσε η ISIS  αλλά εξασφαλίστηκε ο έλεγχος από τον συνασπισμό οι ίδιες δυνάμεις στην Μανμπίτς παρέχουν υποστηρίξεις για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα από το τοπικό συμβούλιο αμάχων.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είχε δηλώσει επίσης ότι  ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν οι επαφές Άγκυρας – Ουάσιγκτον και για την παρουσία των ΗΠΑ στη Μανμπίτς ανάφερε ότι η χώρα της δεν εξετάζει να αποσυρθεί από την περιοχή και πως με το θέμα ενδιαφέρεται το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

militaire.gr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...