Κόσμος

Τεράστια επιτυχία: Το YPG συνέλαβε στη Συρία τον καταζητούμενο τρομοκράτη Μοχάμεντ Ζαμάρ

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνέλαβαν στη Συρία τον διεθνώς καταζητούμενο τρομοκράτη, Μοχάμεντ Ζαμάρ, έναν από τους τζιχαντιστές που οργάνωσαν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο 57χρονος σήμερα Μοχάμεντ Ζαμάρ, με καταγωγή από τη Συρία, ήταν κοντινός συνεργάτης του Μοχάμεντ Ατά, του εγκέφαλου της τρομακτικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζαμάρ λέγεται ότι ήταν εκείνος που στρατολόγησε πολλούς από τους τζιχαντιστές που εκτέλεσαν τις αεροπειρατείες που έριξαν τα αεροπλάνα πάνω στους Δίδυμους Πύργους.

Όπως και ο Ατά, ο Ζαμάρ ήταν μέλος του πυρήνα της Αλ Κάιντα στο Αμβούργο. Εγκατέλειψε τη Γερμανία αμέσως μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στις 27 Οκτωβρίου 2001 ο Ζαμάρ βρέθηκε στο Μαρόκο. Σύντομα τον συνέλαβε η μαροκινή Αστυνομία με τη βοήθεια της CIA.

Αντί να απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Γερμανία, ο Ζαμάρ μεταφέρθηκε το 2002 μυστικά στη Συρία και φυλακίστηκε στο διαβόητο κέντρο κράτησης Φαρ Φαλαστίν στη Δαμασκό.

Στη συγκεκριμένη φυλακή, που ελέγχεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας, οι κρατούμενοι τζιχαντιστές και ισλαμιστές ζούσαν μια επίγεια κόλαση.

Βασανιστήρια και ομαδικοί βιασμοί των κρατούμενων εξτρεμιστών ήταν σε ημερήσια διάταξη. Τα κελιά έχουν το μέγεθος ενός φέρετρου, δεν διαθέτουν τουαλέτες και δεν έχουν φως.

Ο Ζαμάρ αφέθηκε ελεύθερος από το συριακό καθεστώς ύστερα από συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την τζιχαντιστική φιλότουρκη οργάνωση Αχράρ Αλ Σαμ τον Σεπτέμβριο του 2013.

Λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωσή του ταξίδεψε στη Ράκα, την τότε «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους και εντάχθηκε σε αυτό.

Ήταν εκείνος που οργάνωσε τη χρηματοδότηση της αιγυπτιακής τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Χερσόνησο του Σινά, Ανσάρ Μπαΐτ Αλ Μακντίς και διαπραγματεύθηκε την ενσωμάτωσή της στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι λεπτομέρειες για το πώς ένα τέτοιο κελεπούρι έπεσε στα χέρια των Κούρδων παραμένουν άγνωστες.

Ο Ζαμάρ κρατείται σε φυλακή υπό κουρδική διοίκηση στη βόρεια Συρία, μαζί με άλλους διεθνείς τρομοκράτες.

Σε μαθητική ηλικία έγινε τζιχαντιστής

Ο Ζαμάρ στρατολογήθηκε από εφηβική ηλικία και σύχναζε από μαθητής σε τζαμιά τζιχαντιστών στη Γερμανία.

Σπούδασε μεταλλουργός και σχεδίαζε να εργαστεί για τη Mercedes-Benz. Εργάστηκε ως μεταφραστής στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια έγινε φορτηγατζής στο Αμβούργο.

Το 1991, σε ηλικία 30 ετών, αποφάσισε να αφοσιωθεί στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο).

Εκπαιδεύτηκε στο Αφγανιστάν, στο οποίο έφτασε μέσω Πακιστάν, σε πρόγραμμα για τζιχαντιστές.

Δεν έμαθε απλά να χειρίζεται τα όπλα αλλά και τα εκρηκτικά.

Στα μαθήματα τρομοκρατίας αρίστευσε για αυτό και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του σε στρατόπεδο για επίλεκτους κοντά στη Τζαλαμπάντ.

Μέχρι το τέλος του 1991 είχε «αποφοιτήσει» και επέστρεψε στο Αμβούργο.

Το 1995 πολέμησε εθελοντής στη Βοσνία στο πλευρό των Σλάβων μουσουλμάνων ενάντια στον σερβικό στρατό.

Το 1996 ταξίδεψε ξανά στο Αφγανιστάν όπου και έγινε τακτικό μέλος της Αλ Κάιντα. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Οσάμπα Μπιν Λάντεν τον κάλεσε να ενταχθεί στην οργάνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ