Κόσμος

Συμφωνία Airbus και Dassault για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς Future Combat Air System (FCAS)

Υπεγράφη σήμερα πριν λίγη ώρα στο Βερολίνο η πολυαναμενόμενη συμφωνία μεταξύ Airbus Defence και Dassault σχετικά με την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού μαχητικού που θα αντικαταστήσει τα Typhoon και τα Rafale την περίοδο 2035-2040.

Σε μια στιγμή, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, οι δυο εταιρείες ενώνονται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, προκειμένου να προσφέρουν ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό μαχητικό. Το FCAS δεν είναι ένα αεροσκάφος, αλλά «ένα σύστημα συστημάτων» που περιλαμβάνει αεροσκάφη, drones, όπλα, διασυνδεσιμότητα και ασφαλείς επικοινωνίες. Θα ξεκινήσει άμεσα μια μελέτη, που θα αποδώσει προϊόν μέχρι το 2025.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι πως στο «σύστημα» θα μπορούν να ενσωματωθούν και τα υπάρχοντα αεροσκάφη (Rafale και Typhoon προφανώς, χωρίς να γίνεται σαφές αν μπορούν να μπουν κι άλλα στην «παρέα»), διευρύνοντας τις δυνατότητές τους και προσθέτοντας στο «τελικό αποτέλεσμα».

Προφανώς το θέμα είναι πολύ σημαντικό, και θα επανέλθουμε άμεσα.

Για την χώρα «και μένα ποιος μου λέει ότι» αυτά δυστυχώς είναι «ψιλά» γράμματα. Ελπίζουμε όμως η ΕΑΒ να μπει «άμεσα» όπως μπήκε και το nEURON, καθώς τότε θα είναι η εποχή που θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα F-16V (αν φυσικά δεήσουμε να τα κάνουμε ποτέ -V, και δεν έχουμε μείνει να συζητάμε για τα Block 30).

πηγή: ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές