Κόσμος

Συμμαχική “μαχαιρία”: Σταματούν οι πτήσεις νατοϊκών αεροσκαφών AWACS - Διχοτόμηση του Αιγαίο επιχειρεί η Δύση

To ΝΑΤΟ αποφάσισε εντελώς ξαφνικά για πολλούς , για άλλους όχι,  τον  δραστικό περιορισμό των πτήσεων των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης E-3 ( AWACS  «ιπτάμενα ραντάρ») στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, σε μια απόφαση που μας οδηγεί ως χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς ως προς τα «σχέδια» Τούρκων και Τραμπ για την διχοτόμηση του Αιγαίου .

Το σχέδιο αυτό της δύσης έχει μεγάλο και μακρύ παρασκήνιο το οποίο αξίζει επαναφέρουμε .

Οι Τούρκοι επισημαίνουμε, ότι είχαν στείλει επιστολή στην έδρα της συμμαχίας πριν καιρό   με τις προφορικές συζητήσεις που έκαναν με τους επιτελείς του ΝΑΤΟ, εκτός από τα δικά τους εδάφη, απαίτησαν ουσιαστικά την απαγόρευση των  νατοϊκών πτήσεων  κι επάνω από 23-25 ελληνικά νησιά.

Σε έναν περίπου  «νοητό» άξονα από την νήσο Σαμοθράκη έως την  Κάσο…γιατί ;

Διότι οι  Τούρκοι θεωρούν όλη αυτήν την περιοχή αποστρατικοποιημένη ζώνη και απαιτούν από το ΝΑΤΟ να μη κάνει απογειώσεις και προσγειώσεις στα ελληνικά νησιά, να μη πετούν επάνω από τον δικό τους εναέριο χώρο και να μη προσγειώνονται αεροσκάφη.

Το ΝΑΤΟ τι έκανε σήμερα ; …απαγόρεψε τις πτήσεις αεροσκαφών E-3  AWACS…αποδεχόμενο στην ουσία τις τουρκικές αιτιάσεις …για να μην χάσει τελείως τον Ερντογάν.   

Η απόφαση, φαινομενικά ήταν της Αμερικανίδας υποπτεράρχου διοικητού της Αερομεταφερόμενης Δύναμης Εγκαίρου  Προειδοποίησης και Ελέγχου (NAEW&C) και εγκρίθηκε  από τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), ενώ στην ουσία ελήφθη στον Λευκό Οίκο από την "σκοτεινή κυβέρνηση" των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Δημοκρατίας .

Το ζήτημα είναι ότι η απόφαση αυτή  θα έχει ως αποτέλεσμα, την περαιτέρω αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία και τον περιορισμό των διαθέσιμων στοιχείων για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Προηγήθηκε η θέση ότι το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να εμπλακεί ή να διαμεσολαβήσει στην επίλυση διαφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, την οποία προ ημερών είχε  εκφράσει  ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος είχε πει ότι «υπάρχουν κάποια θέματα» αλλά εξήγησε πως προσδοκά στην επίλυση των διαφορών σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας."

«Αυτό δεν είναι ζήτημα για το NATO, είναι κάτι που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το σχέδιο του Τραμπ , για το οποίο προφανέστατα «κοινωνός» έγινε και ο Μακρόν, ο οποίος διαφώνησε σφόδρα ,  είναι να μην «χαθεί η Τουρκία για τη Δύση» πάση θυσία...μη υπολογίζοντας τον αλαζονικό Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Uzay Bulut,  Τούρκος δημοσιογράφος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τουρκία και αυτή τη στιγμή έχει έδρα στην Ουάσιγκτον, ανέφερε σε άρθρο του σε αμερικανική εφημερίδα ότι « οι  τουρκικές ανάγκες παρέχονται στην πραγματικότητα από τη σύνδεσή της με τις ΗΠΑ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι παίρνουν συνήθως ό, τι θέλουν από τη Δύση, αλλά φαίνεται ότι τώρα επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με το Ιράν και τη Ρωσία, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια εκβιασμού της Δύσης για περισσότερα ανταλλάγματα . Στην ουσία ο Τούρκος δημοσιογράφος ομιλεί για διαμοιρασμό του Αιγαίου  για να μην πάνε οι Τούρκοι με τους Ρώσους."

Εάν όμως γίνουν όλα αυτά λέμε και η Τουρκία, «διχοτομήσει» το μισό Αιγαίο , υφαρπάξει την μισή ΑΟΖ στην Κύπρο και εισβάλει σε μικρονήσο στο Αιγαίο και σε αντάλλαγμα «ξεσηκώσει» τους Τατάρους της Κριμαίας (επόμενο σχέδιο του ΝΑΤΟ) , κλείσει τα Στενά με το νέο κανάλι, μεταφέροντας παράλληλα Τούρκους στρατιώτες στην Βαλτική, η οργή της Ρωσίας θα είναι απείρως πολλαπλάσια από το πλήγμα που θα δεχθεί.

Ποια είναι  λοιπόν η διαφημιζόμενη αμερικανική στήριξη που έχουμε εδώ και μεγάλο διάστημα και ποια στάση πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε ;

To τελευταίο ΚΥΣΕΑ επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι,  ότι δεν υπάρχει πίστωση για την πρόταση των ΗΠΑ  για τα F-16 . Το αίτημα αναίρεσης της απόφασης του ΝΑΤΟ ετέθη και θα τεθεί πάλι μετ’ επιτάσεως από την ελληνική κυβέρνηση προς την Ουάσινγκτον, αλλά ο Τραμπ έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Ερντογάν …για να μην τον «σπρώξει» στην εξολοκλήρου στην «αγκαλιά» του Πούτιν …ενώ τον Ιούνιο θα αφιχθεί σίγουρα και το πρώτο «τουρκικό» F-35.

Είμαστε δηλαδή για μια ακόμη φορά ακόμη με την πλάτη στον τοίχο ως χώρα και θα πρέπει αναζητήσουμε λύσει οπουδήποτε βρεθούν …και ειδικά στην Μόσχα . Οι Τούρκοι αν λάβουν το « πράσινο φως» όπως το 1974 θα κάνουν τα ίδια ακριβώς αυτό είναι σχεδόν σίγουρο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ