Εκκλησία της Ελλάδος

Συμμαχία εκκλησίας-δικαιοσύνης τρομάζει την κυβέρνηση-Θα την ταράξουν στην νομιμότητα

Του Άγγελου Ρούσσου

«Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους» τόνιζε προ20ημέρου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών απογοητεύοντας τους πάντες για την χλιαρή αντίδρασή του.

Την ίδια στιγμή εμείς σε προηγούμενο άρθρο τονίζαμε πως για την Εκκλησία είναι πλέον μονόδρομος η σύγκρουση με την άθεη κυβέρνηση και πως οι πρόσφατες δικαστικές νίκες Αμβρόσιου-Σεραφείμ δείχνουν τον δρόμο.

Δρόμος που περνάει μέσα από τις δικαστικές αίθουσες.

Χθες είδαμε πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Εκκλησία της Ελλάδος ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος (18/2018) που αφορά στο νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας ο οποίος καθορίζει τους σκοπούς, τους στόχους, τις αρμοδιότητες και την οργάνωση του, ενώ παράλληλα η Εκκλησία υποστηρίζει πως περιορίζει το δικαίωμα της στην αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα το νέο οργανόγραμμα του υπουργείο δεν περιλαμβάνει πλέον ως αποστολή την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» και περιορίζει, μέσω της υπό σύσταση Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, το αυτοδιοίκητο, στρεφόμενο ξεκάθαρα εναντίον στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Με λίγα λόγια η Εκκλησία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση βάζει “Δερβέναγα” την νέα Γραμματεία με σκοπό αυτή να συνδιοικεί και να εποπτεύει αντιθετα προς όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Το ΥΠΠΕΘ από την πλευρά του απαντώντας στην Εκκλησία της Ελλάδας επισημαίνει ότι «η Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε Προεδρικό Διάταγμα πριν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τεθεί σε ισχύ, υφίσταται έλεγχο νομιμότητας -και, φυσικά, αντισυνταγματικότητας- από το ΣτΕ».

Η κυβέρνηση λοιπόν πάει να κολυμπήσει σε θολά νερά για εκείνη, καθώς το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα του 1975 και τα άρθρα 3 και 13 και το νόμο 590/1977 που αποτελεί και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με βάση αυτόν τον νόμο η Εκκλησία της Ελλάδος “αυτοδιοικείται” και της αναγνωρίστηκε επισήμως το δικαίωμα να διοικεί τα του οίκου της επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων και των ιερών παραδόσεων.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της δικαιοσύνης αποδεικνύουν πως το δικαστικό....μομέντουμ ανήκει ξεκάθαρα στην Εκκλησία όσο κι αν θέλει η κυβέρνηση να αγνοεί αποφάσεις ακόμη και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πλέον, λοιπόν, στο Μαξίμου ανησυχούν για μια άτυπη συμμαχία Δικαιοσύνης-Εκκλησίας η οποία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τους άθεους κυβερνώντες. Γιατί όσο κι αν αγνοεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης που δεν την συμφέρουν όταν η Εκκλησία την "ταράξει στην νομιμότητα" θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές