Κόσμος

Σε "διασπορά" μονάδες επιφανείας και υποβρύχια της Τουρκίας: Προετοιμάζονται για «λαβίδα» σε νησί του Αιγαίου

Τι ακριβώς ετοιμάζουν οι νέο-οθωμανοί Τούρκοι με την ταυτόχρονη παρουσία 10 πολεμικών πλοίων και τριών υποβρυχίων στην κυπριακή ΑΟΖ , πολεμικών πλοίων κοντά σε Ίμια –Καστελόριζο (εκδίδουν συνεχώς NAVTEX και κάνουν ασκήσεις μες πυρά) ενώ την ίδια στιγμή 10 τουρκικές μονάδες επιφανείας και τουλάχιστον 2-3 υποβρύχια «πραγματοποιούν άσκηση» στην Μαύρη Θάλασσα μια «ανάσα» από τα Στενά του Βοσπόρου ;

Στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται πλέουν εδώ και μέρες άνω των 10 πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο πλαίσιο της άσκησης «Deniz Yildizi 2018».

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο τα πλοία αναχώρησαν από τις βάσεις τους και η πρώτη φάση της άσκηση έλαβε χώρα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια σε μια προσομοίωση "πολεμικών επιχειρήσεων" .

https://youtu.be/vnsb-VWSNxw?t=10

Η άσκηση στην Μαύρη θάλασσα ολοκληρώνεται στις 5 Απριλίου και σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι τουρκικές φρεγάτες της κλάσης ΜΕΚΟ, Yildirim, Oruçreis, Kemalreis και Yavuz, που αποτελούν και τις πιο ισχυρές ίσως μονάδες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, τουλάχιστον ως προς τις μονάδες επιφανείας.

Ένα από τα σενάρια της άσκησης ήταν και η βύθιση ενός παλαιού πετρελαιοφόρου του στόλου που αποσύρθηκε.

Οι κινήσεις της Τουρκίας όμως ειδικά το τελευταίο διάστημα αποσκοπούν σαφέστατα στην υλοποίηση κάπου «σχεδίου» που ήδη «τρέχει».      

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την γεωπολιτική και στρατιωτική σημασία μιας τεράστιας σε έκταση θαλάσσιας περιοχής , δύο είνια τα "καυτά" σημεία από την Σεβαστούπολη /Κριμαία έως την Ανατολική Μεσόγειο τα οποία  κατέχουν τεράστια ναυτική σημασία εκτός  φυσικά του Σουέζ.

Α. Τα στενά του Βοσπόρου που ελέγχουν την είσοδο και έξοδο πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο και ..

β.  Η αποκαλούμενη «θύρα» στο νότιο Αιγαίο που περιλαμβάνει την νοητή γραμμή δυτικά της Κρήτης, Κάσος- Κάρπαθος-Ρόδος η οποία ελέγχει την είσοδο έξοδο στο Αιγαίο όλων των πλοίων, κάτι που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα (εκεί περιπολούσε συχνά ο αθηναϊκός στόλος).  

Σε κάθε περίπτωση, η μη πρόσβαση της Τουρκίας σε ανοικτή θάλασσα λόγω της παρουσίας της Ελλάδας και της Κύπρου έχει ενισχύσει την τουρκική επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο όπως φανερώνει η κλιμάκωση των παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο από τουρκικά μαχητικά και η πρόσφατη σύγκρουση τουρκικού πλοίου με σκάφος του ελληνικού λιμενικού , καθώς και η αναγγελία καθόδου  τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ .

Ενδεχομένως η ‘Άγκυρα έχει με το τρόπο αυτό σε "διασπορά" επίλεκτες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ώστε σε περίπτωση πιθανής «έντασης» με την Ελλάδα να διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα ως προς τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, κάτι που αποτελεί εφικτό σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση η όλη «κίνηση» του τουρκικού ΠΝ έχει προβληματίσει το ελληνικό γενικό επιτελείο ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας το αμέσως επόμενο διάστημα κατά το οποίο θα επιχειρηθεί η κάθοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και των πιθανών «απόνερων» που θα προκύψουν μετά από μια τέτοια ενέργεια.

Σύμφωνα με την χθεσινή εφημερίδα REAL NEWS, από την περασμένη εβδομάδα οι μέρες και οι νύχτες στο Αιγαίο είναι πιο «μεγάλες» για το ελληνικό γενικό επιτελείο.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με το σύστημα συναγερμού δράσης να  είναι έτοιμο να χτυπήσει κάθε στιγμή από την τουρκική οθωμανική προκλητικότητα .

Αλλά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και γενικά οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες για όλους και για όλα ειδικά για τον Ερντογάν που φόρεσε στολή παραλλαγής ως ένας άλλος σουλτάνος έτοιμος να ...πάει ¨πόλεμο" .

https://youtu.be/IKXbjecMCdA?t=7

https://youtu.be/sEYYNz8-IUU?t=1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...