Διατροφή

Πώς θα κάνουμε το νερό πιο εύγεστο

Γνωστό και θαυματουργό από την αρχαιότητα γα τα ευεργετικά του οφέλη. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, κατά τον Αθήναιο, II:40:F – II:41:A, «Το καλύτερο απ’ όλα είναι το νερό».

Όπως και ο Διοκλής, κατά τον Αθήναιο, II:46:D είχε αναφέρει πως: «Το νερό διευκολύνει την πέψη, δε δημιουργεί αέρια, δροσίζει αρκετά, ενισχύει την όραση, ελάχιστα βαραίνει το κεφάλι και διεγείρει την ψυχή και το σώμα».

Συνεπώς, πολύτιμο και χρήσιμο αγαθό όπου χωρίς την παρουσία του, δεν θα υπήρχαμε!… Κάθε οργανισμός ο οποίος είναι ζωντανός, χρειάζεται νερό για να ζήσει. Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή όλων μας!

Το νερό ίσως είναι το μοναδικό στοιχείο που όταν μπαίνει στον οργανισμό μας, δεν δίνει ενέργεια (θερμίδες), αλλά δίνει όλα τα πολύτιμα του στοιχεία!… Ο άνθρωπος, ζει 45-60 μέρες χωρίς φαγητό… Χωρίς νερό 9-12 μέρες το πολύ.

Γενικά, το νερό αποτελεί το 60% του ανθρώπινου βάρους και το 75% της συνολικής μάζας των μυών. Από νερό αποτελείται το μεγαλύτερο ποσοστό σημαντικότατων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Ένας μέσος ενήλικας, καταναλώνει ~ 1 τόνο νερό ετησίως! Αναλογικά 15 έως 20 φορές το σωματικό του βάρος.

Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε το νερό πιο εύγευστο. Χρήσιμα τρικ ενυδάτωσης, που θα βοηθήσουν τους «εχθρούς» του νερού, να ενυδατωθούν σωστά.

Μπορούμε να αρωματίσουμε το νερό με φύλλα δυόσμου, βασιλικού, μέντας ή και με οποιοδήποτε βότανο της αρέσκειας μας.
Να φτιάξουμε αφέψημα από βότανα της αρέσκειας μας, αλλά δίχως να προσθέτουμε ζάχαρη ή και υποκατάστατα. Με αυτό τον τρόπο και ενυδατωνόμαστε αλλά και λαμβάνουμε ευεργετικές ιδιότητες ανάλογα με το πιο βότανο έχουμε προτιμήσει.
Μπορούμε να βάλουμε σταγόνες ή φέτες από γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ, δίνοντας μια διαφορετική και γευστική αίσθηση στο νερό.

Ακόμη, μπορούμε να ρίξουμε κομματάκια αγγουριού.

Επιπροσθέτως, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μπαστούνι από κανέλα Κεϋλάνης

Να τρίψουμε λίγο με τζίντζερ, το οποίο ενισχύει σε ένα μικρό ποσοστό και το μεταβολισμό πέραν του ότι νοστιμίζει και το νεράκι μας.

Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε αμιγώς κακάο, χωρίς ζάχαρη, το οποίο είναι και πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δεν προσθέτει θερμίδες, κάνοντας το νερό να μοιάζει με ρόφημα κακάου.

Μια διαφορετική λύση είναι να καταναλώνουμε νερό ήδη αρωματισμένο από το εμπόριο, όπως ξινόνερο, νερό με γεύση μαστίχας ή αλόης, ακόμη και ανθρακούχο νερό. Όποιο νερό κι αν επιλέξετε, θα ήταν καλό να είναι χαμηλό σε νάτριο, ελεγμένο από τις αρμόδιες αρχές για την καταλληλότητα του, αλλά να σας καλύπτει και γευστικά.
Τρόποι για να εντάσσουμε το νερό στην καθημερινότητα μας

Θυμηθείτε..Πιείτε ένα ποτήρι νερό με το που ξυπνήσετε, μιας και ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος από τις ώρες ύπνου.
Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στην τσάντα σας, είτε στο γραφείο σας.
Βάλτε υπενθύμιση.. Μπορούμε να πετύχουμε την καλύτερη ενυδάτωση, βάζοντας ένα poststick στο γραφείο μας, είτε με μια υπενθύμιση στα e-mail μας ,είτα με μια υπενθύμιση στο κινητό μας.
Κάνετε το νερό πιο ελκυστικό. Πώς;

Μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας το νερό σε ένα πολύχρωμο μπουκάλι, κάνοντας το πιο ευχάριστο για κατανάλωση.
Τοποθετείστε στο γραφείο σας γλαστράκια μέντας ή βασιλικού τα οποία μετά θα έχουν διπλή χρήση.. και θα ομορφαίνουν το χώρο σας αλλά και θα χρησιμοποιήσετε τα φύλλα τους για να αρωματίσετε το νεράκι σας.
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2010, αναφέρουν ότι η ημερήσια επαρκή πρόσληψη νερού είναι για τις γυναίκες τα 2 λίτρα, ενώ για τους άνδρες τα 2,5 λίτρα προερχόμενη όμως, όχι μόνο από το πόσιμο νερό αλά και από τις υπόλοιπες πηγές (τρόφιμα). Επομένως, πέρα από το νερό καταναλώστε και άλλα μη αλκοολούχα ποτά ημερησίως, αλλά και τροφές πλούσιες σε νερό, εξασφαλίζοντας έτσι την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας και καλύπτοντας τις προσωπικές σας ανάγκες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το νερό αποτελεί αναντικατάστατη πηγή ενυδάτωσης και κανένα άλλο ρόφημα ή ποτό δεν μπορεί να το αντικαταστήσει.

Εναλλακτικές πηγές ενυδάτωσης.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πλούσια σε νερό, καταναλώστε άφθονα λοιπόν!

Το πράσινο τσάι, συμβάλει στην ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού, αρκεί να είναι σε λογικές δόσεις. Αυτό λόγω του ότι το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία και προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Μια κρύα σούπα ή ένα smoothie μπορεί να συμβάλει θετικά την προσπάθειά σας.

Το ξινόγαλο, το γάλα ή το γιαούρτι, είναι πολύ καλή πηγή νερού.

Μια διαφορετική λύση είναι να αραιώσουμε τον χυμό με ανθρακούχο νερό. Δίνοντας την αίσθηση αναψυκτικού.
Πώς μπορώ να προκαλέσω το αίσθημα της δίψας;

Με το να καταναλώνουμε ένα ελαφρύ αλμυρό σνακ χωρίς υπερβολές, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας για παράδειγμα η υπέρταση. Καταναλώνοντας το σνακ λόγω αλατιού θα προκληθεί το αίσθημα της δίψας.

Τέλος, μη περιμένετε να διψάσετε, για να πιείτε νερό γιατί η δίψα εμφανίζεται σε -2% του σωματικού βάρους. Επομένως, αυτό είναι ένα δυνατό σημάδι αφυδάτωσης! Επίσης τα σκουρόχρωμα ούρα- με άσχημη οσμή, είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Έτσι λοιπόν, αν παρατηρηθούν, προσέξτε την ενυδάτωση!

Θυμηθείτε ότι..

…Η διατήρηση ενός ενυδατωμένου προφίλ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Στην υγειά σας!

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...