Ελληνοτουρκικά

Πως απαντούν οι Τούρκοι στην αναβάθμιση των F-16: Ξεκινάει η κατασκευή του T-FX

Yπογράφηκε το πρώτο συμβόλαιο ύψους 1,18 δισ. δολ. μεταξύ τουρκικού δημοσίου και τουρκικών εταιρειών για την ανάπτυξη και κατασκευή του τουρκικού μαχητικού TF-X και των υποσυστημάτων του.

Συγκεκριμένα υπέγραψαν συμφωνία το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας οι κρατικές εταιρείες Turkish Aerospace Industries (TAI) & Aselsan κατά την διάρκεια της τουρκικές έκθεσης Eurasia Air Show στην Αττάλεια.

Το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής θα παραδοθεί στην τουρκική Αεροπορία το 2029, θα γίνει επιχειρησιακό το 2030 και οι παραδόσεις του πρώτου συμβολαίου θα διαρκέσουν μέχρι το 2039.

Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν για την τουρκική Αεροπορία 100-150 μαχητικά τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα F-16 (Block 30, Block 40).

Οι δύο εταιρείες με βάση το νέο συμβόλαιο θα αναπτύξουν και θα ολοκληρώσουν το ραντάρ AESA, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και το ηλεκτροπτικό σύστημα του TF-X.

Η αρχική φάση σχεδίασης θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια κατά την διάρκεια της οποίας θα προσδιοριστεί η δομή του αεροσκάφους, θα αναπτυχθούν τα μηχανολογικά τμήματα του αεροσκάφους, οι τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν, οι υποδομές δοκιμών, και θα προσδιοριστεί η διαδικασία πιστοποίησης των υποσυστημάτων του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΤΑΙ Temel Kotil το πρωτότυπο του προγράμματος TF-X αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά το 2023 αν και ποιο πιθανό έτος εκτιμάται ότι θα είναι το 2025-2026.

Όσον αφορά τον κινητήρα του δικινητήριου μαχητικού δύο εταιρείες πρόκειται να καταθέσουν πρόταση η αμερικανική GE Aviation με τον κινητήρα F414-GE-400 και η ευρωπαϊκή εταιρεία Eurojet με μία βελτιωμένη έκδοση του κινητήρα EJ-200.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2017 το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας υπέγραψε συμφωνία με την βρετανική εταιρεία BAE Systems για την συνεργασία των δύο εταιρειών στην σχεδίαση και ανάπτυξη του μαχητικού του προγράμματος TF-X.

https://www.youtube.com/watch?v=zNG9_7ujz3o

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...