Σκοπιανό

Προϊόντα «Made in Makedonia» έχουν… αλώσει ελληνικά σούπερ μάρκετ! Μην τα αγοράζετε!

Και ενώ είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των Σκοπίων για την ονομασία της γειτονικής χώρας, εν μέσω των διαπραγματεύσεων, προϊόντα «Made in Makedonia» έχουν… αλώσει ελληνικά σούπερ μάρκετ.

«Πάγωσαν» την περασμένη εβδομάδα όσοι καταναλωτές γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με εκατοντάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κοίταξαν τα «ψιλά γράμματα» προϊόντων που αγόρασαν.

Διαπίστωσαν πως απροκάλυπτα πωλούνται προϊόντα με χώρα προέλευσης τη… «Μακεδονία» στη σλαβική γραφή.

Πρόκειται για εννιά διαφορετικά ροφήματα που έχουν ως βάση τους τη σόγια, το ρύζι, το αμύγδαλο και τη βρώμη. Είναι φυτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Τα παραπάνω εννέα προϊόντα διατίθενται στα υποκαταστήματα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ από ελληνική εισαγωγική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα από το 1965.

Η ετικέτα των συγκεκριμένων σκοπιανών προϊόντων έχει την… κάλυψη ιταλικής εταιρείας με έδρα την Μπολόνια της Ιταλίας. Όμως διαβάζοντας τον πραγματικό τόπο παραγωγής των προϊόντων, προκύπτει διεύθυνση στα Σκόπια της λεγόμενης «Μακεδονίας».

Πολλοί καταναλωτές, με τους οποίους μιλήσαμε, μόλις διαπίστωσαν τη χώρα προέλευσης των προϊόντων αντέδρασαν αρνητικά, ενώ άλλοι διερωτώνται τι διαπραγμάτευση κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τη γειτονική χώρα, όταν ήδη τα προϊόντα τους πωλούνται στην Ελλάδα με όνομα κράτους προέλευσης τη «Μακεδονία»…

Πάντως, εκτός από τις ελληνικές εισαγωγές προϊόντων από τη γειτονική χώρα, έχουμε και διάθεση προϊόντων απευθείας από σκοπιανές εταιρείες. Μεταξύ άλλων στα ράφια γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ πωλούνται πάμφθηνα σοκολατοειδή τύπου σοκοφρέτα αξίας μόλις 15 λεπτών, με όνομα χώρας προέλευσης «Makedonija-Macedonia».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ένας στους δέκα μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην ΠΓΔΜ είναι Έλληνας. Οι ελληνικές εταιρείες κυριαρχούν στη γειτονική χώρα στους τομείς της Ενέργειας, των κατασκευών και των λιανικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Σκόπια, οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ το 2016.

Στην τρίτη θέση, σε κύκλο εργασιών, κατατάσσεται η «ΟΚΤΑ» (του ομίλου ΕΛΠΕ), ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στην ΠΓΔΜ, με κύκλο εργασιών 311 εκατ. ευρώ (5,6% χαμηλότερο από πέρυσι).

Στην 22η θέση βρίσκεται η USJE-TITAN (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) με κύκλο εργασιών 72,4 εκατ. ευρώ (0,2% χαμηλότερο από πέρυσι) και στην 24η η Veropoulos με κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ (0,5% υψηλότερο από πέρυσι).

Στις διακόσιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ περιλαμβάνονται επίσης οι Pivara Skopje (Coca-Cola HBC – Heineken, 35η), Dojran Steel (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, 46η), ΑΚΤΟR (57η), Zito Luks (Elbisco, 135η) και Mermeren Kombinat (Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες, 144η).

Πηγή: Εφημερίδα Παρασκήνιο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές