Κόσμος

Προειδοποιήσεις Τραμπ για την πιθανή επανεκκίνηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Ότι το Ιράν «θα έρθει αντιμέτωπο με μεγαλύτερα προβλήματα από οποιαδήποτε έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν» σε περίπτωση που πραγματοποιήσει επανεκκίνηση του πυρηνικού του προγράμματος, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών τους στον Λευκό Οίκο.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των δύο ηγετών, στις συνομιλίες που θα έχουν στον Λευκό Οίκο. Παρότι τα εξαιρετικά αρνητικά αισθήματα του Τραμπ απέναντι στη συμφωνία είναι γνωστά, ο Γάλλος πρόεδρος είναι υπέρ της άποψης να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της μεσανατολικής χώρας.

Εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και σήμερα με πόσο κακό μάτι βλέπει τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία), χαρακτηρίζοντας την «παράλογη».

Νωρίτερα, σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, προειδοποίησε σήμερα τον Τραμπ ότι θα έχει να αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες», αν δεν παραμείνει προσηλωμένος στην πυρηνική συμφωνία.

«Λέω σε αυτούς στον Λευκό Οίκο ότι αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η ιρανική κυβέρνηση θα αντιδράσει σθεναρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα του, το οποίο μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν. «Αν κάποιος προδώσει την συμφωνία, θα πρέπει να ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ