Ελληνοτουρκικά

Πολεμικές ασκήσεις επί χάρτου στο Πεντάγωνο: Τα τρία σημεία που μπορεί να χτυπήσει η Τουρκία

Συναγερμός έχει σημάνει στο Πεντάγωνο για το ενδεχόμενο δημιουργίας θερμού επεισοδίου από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1996 και μετά η ανησυχία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα της σύσκεψης του υπουργού Αμυνας με τους αρχηγούς, αντικείμενο της οποίας ήταν να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα από το «Πρώτο Θέμα», στο επιτελείο έχουν εκπονήσει σενάρια για το πού μπορεί να σημειωθεί ένα θερμό επεισόδιο.

Η μία είναι στο κεντρικό Αιγαίο και πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή κοντά στα νησιά Οινουσσών-Χίου-Λέσβου. Και αυτό γιατί, αν έθετε υπό τον έλεγχό της μια νησίδα, όπως η Παναγιά κοντά στις Οινούσσες, θα δημιουργούσε ισχυρό τετελεσμένο για να ρυμουλκήσει την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση.

Το δεύτερο ύποπτο σημείο είναι η ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι συχνά βρίσκονται σε συνθήκες άτυπου ναυτικού αποκλεισμού εκ μέρους των Τούρκων.

Η τρίτη επίμαχη περιοχή είναι το Καστελόριζο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα τελεί διαρκώς κάτω από ένα ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό με τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις στην περιοχή και φυσικά να διατηρούν το επίπεδο της έντασης υψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος της μόνιμης σχεδόν παρουσίας ελληνικών υποβρυχίων στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...