Κόσμος

Ποιες τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις; - Ο Ερντογάν τις ξεδοντιάζει - Αποτάσσει ακόμη 3.000 στρατιωτικούς για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

Ποιες τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις; Ο Ταγίπ Ερντογάν τις «ξεδοντιάζει». Προχωράει σε νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με το πρόσχημα πώς στρατιωτικοί συνδέονται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί ότι οργάνωσε το πραξικόπημα εναντίον του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τουρκικές Αρχές αναγνώρισαν 3.000 ανθρώπους που υπηρετούν στις τάξεις των Ένοπλων Δυνάμεων και που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Νουρετίν Τσανικλί, προσθέτοντας ότι τα πρόσωπα αυτά θα αποταχθούν εντός των επόμενων ημερών.

Ο Τσανικλί, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό NTV, ανέφερε ότι τα πρόσωπα αυτά θα απολυθούν από τις θέσεις τους με την έκδοση έκτακτου διατάγματος που θα υποβληθεί προς έγκριση στον πρωθυπουργό.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις εντός των κρατικών θεσμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που διαπράχθηκε τη νύχτα της 15ης-16ης Ιουλίου 2016. Έκτοτε περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ την 20ή Ιουλίου του 2016 και έκτοτε παρατείνεται.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ωστόσο, ο ιμάμης, που διαμένει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 20 χρόνια, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδοκιμάζουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι το χρησιμοποιεί για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή. Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ζητά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «χωρίς καθυστέρηση».

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν επηρέασε παρά μόνο τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους τρομοκράτες και όσους τους υποστηρίζουν» διαβεβαίωσε σήμερα ο Τσανικλί. «Ουδείς άλλος δεν επηρεάστηκε» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...