Κόσμος

Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση στη Συρία

Παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο διευρυμένης πολεμικής κλιμάκωσης έχει προκαλέσει η πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν από κοινού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα στη Συρία. Οπως αναμενόταν, τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί έκαναν τον δικό τους απολογισμό της επιχείρησης, με τη Δύση να υποστηρίζει ότι πέτυχε τον στόχο της, που ήταν μια αυστηρή προειδοποίηση προς το καθεστώς Ασαντ και τις Μόσχα και Δαμασκό να καταδικάζουν τις επιδρομές, κάνοντας, παράλληλα, λόγο, σε πανηγυρικούς τόνους, για αναχαίτιση των περισσότερων εκ των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση, την οποία ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο κήρυξαν την εκστρατεία λήξασα, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε τον στόχο της που περιοριζόταν, σύμφωνα με τους ίδιους, στο να πλήξει το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ.

Πρόκειται για επιχείρηση ελαφρώς διευρυμένη συγκριτικά με εκείνη που είχε διατάξει, με την ίδια αιτιολογία, δηλαδή τις κατηγορίες κατά Ασαντ για χρήση χημικών όπλων, ο Τραμπ και πριν περίπου έναν χρόνο. Τότε είχαν εκτοξευθεί 59 πύραυλοι Τόμαχοκ- Κρουζ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, ενώ τα ξημερώματα εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 100 πυραύλους.

Ρωσία, Ασαντ και Ιράν

Η Μόσχα στην πρώτη αντίδρασή της, έκανε λόγο για αναχαίτιση 71 εξ αυτών από τη συριακή αεράμυνα, ενώ σε μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε την επίθεση, μιλώντας για «πράξη επιθετική που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία». Το ΥΠΕΞ της χώρας, δια της εκπροσώπου του, εκτίμησε ότι οι επιδρομές θα επιδράσουν αρνητικά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για «ισχυρό μήνυμα στους εξτρεμιστές και τους ενόπλους ότι πράττουν σωστά».

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασαντ, εξέφρασε τη θέση ότι τα χτυπήματα κατά της χώρας ενισχύουν την αποφασιστικότητά του να εξουδετερώσει τους εχθρούς του.

Την ίδια ώρα, κατά της επιχείρησης τάχθηκε και η Τεχεράνη, με τον πρόεδρο Ροχανί, να προειδοποιεί ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πυραυλική επίθεση, μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής στην Μέση Ανατολή. Τέλος, το Ιράκ ζήτησε από τους Αραβες ηγέτες να «ξεκαθαρίσουν τη θέση τους».

Δύση

Από την πλευρά τους, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία επέμειναν ότι πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πλήγμα εναντίον των ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία, ενώ, συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, έκανε λόγο για «μεμονωμένο πλήγμα».

Αργότερα, μέσω Τwitter, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η αποστολή εξετελέσθη, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τέλεια εκτελεσμένη» και ευχαριστώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε την επίθεση «σωστή και νόμιμη», ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αγκελα Μέρκελ, που έκανε λόγο για απαραίτητη και κατάλληλη ενέργεια, ενώ από τη γαλλική πλευρά τονίστηκε ότι ο αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης πέτυχε, αφήνοντας, ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανάληψή της, αν το καθεστώς Ασαντ «ξεπεράσει και πάλι, κόκκινες γραμμές».

Τουρκία

Οσον αφορά την Τουρκία, η οποία τις τελευταίες ημέρες προσπαθούσε να διατηρήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, η Αγκυρα, μέσω του ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «αρμόζουσα» την πυραυλική επίθεση και δήλωσε ότι ο Ασαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Πάντως, η βάση του Ιντσιρλίκ δεν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης