Κόσμος

Ο κύβος ερρίφθη: «Άρχισε η παραγωγή των S-400 που θα παραδοθούν στην Τουρκία», ανακοίνωσε η Ρωσία - Δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ICBM έκαναν οι ΗΠΑ

Ο κύβος ερρίφθη απ' ότι φαίνεται για την παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία. «Η Ρωσία άρχισε τη διαδικασία παραγωγής των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 τα οποία προορίζονται για την Τουρκία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μιχέεφ, γενικός διευθυντής της εταιρείας Rosoboronexport. Μία δήλωση που θα προκαλέσει νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

«Αρχίσαμε την εκτέλεση της σύμβασης. Δεν μιλάμε για τις παραδόσεις των S-400», απλά «άρχισε η παραγωγή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», διευκρίνισε ο Μιχέεφ από την Αττάλεια, όπως μετέδωσαν το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά δύο συστοιχιών του συστήματος S-400 μέχρι τα τέλη του 2019. Την 3η Απριλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσαν στην Άγκυρα ότι συμφώνησαν να επισπεύσουν τις παραδόσεις των συστημάτων. Οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020.

Και ενώ η Ρωσία άρχισε την κατασκευή των S-400 για την Τουρκία, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) Minuteman III, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατηγείου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη στρατηγική δύναμη αποτροπής (Air Force Global Strike Command), ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:26 τοπική ώρα (15:26 ώρα Ελλάδας).

«Μια δοκιμή είναι αξιόπιστη αν ο πύραυλος εκτοξευθεί, ολοκληρώσει την πορεία του εντός της προσδιορισμένης ασφαλούς πορείας, αν ο εξοπλισμός του λειτουργήσει όπως προβλέπεται, αν τα δεδομένα που ληφθούν από την περιοχή που επλήγη (...) ανταποκρίνονται στον καθορισμένο στόχο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο πύραυλος «έπληξε τον καθορισμένο στόχο», πάντως η ανάλυση των δεδομένων της δοκιμής «δεν θα δημοσιοποιηθεί», κατά την ίδια πηγή. Η πυραυλική δοκιμή, η πρώτη που έγινε φέτος στις ΗΠΑ, ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Παρά το τέλος του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμη εκατοντάδες πυραύλους Minuteman III σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα στα σιλό εκτόξευσής τους, κατανεμημένους σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Την επόμενη 20ετία η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τους πυραύλους αυτούς και να τους αντικαταστήσει με έναν νέο, γνωστό με το ακρώνυμο GBSD (σ.σ.: Ground Based Strategic Deterrent, «χερσαία στρατηγική αποτροπή»).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...