Κόσμος

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ «υπερασπιστής» της Αλ Κάιντα στη Συρία - Ιδού το αληθινό πρόσωπο της «Συμμαχίας προθύμων»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε για μια ανθρωπιστική καταστροφή στην κατεχόμενη από τη συριακή Αλ Κάιντα συριακή πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, που μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο στόχο του συριακού στρατού.

Βεβαίως εμμέσως, άγνωστο εάν το συνειδητοποίησε, εκφράστηκε ως υπερασπιστής της Αλ Κάιντα και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων που κατέχουν τη βορειοδυτική επαρχία.

Οι δηλώσεις του, που ακολουθούν, φανερώνουν τη βαθιά σύγχυση της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής στο συριακό.

Η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ παραμένει η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιοχή της Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ισλαμιστών.

Συγκεκριμένα, η μισή επαρχία ελέγχεται από τη συριακή Αλ Κάιντα, την Ταχρίρ Αλ Σαμ, και η υπόλοιπη από την τουρκόφιλη Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ταχρίρ Αλ Σαμ (Αλ Κάιντα) και Αχράρ Αλ Σαμ συγκρούονται σχυνά μεταξύ τους διεκδικώντας η κάθε μία για λογαριασμό της την ηγεμονική θέση στην επαρχία.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους και υποστηρικτές του εξτρεμιστικού ισλάμ έχουν καταφύγει στην Ιντλίμπ από άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες απελευθέρωσε ο στρατός με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ιντλίμπ κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι και εξέφρασε στην αγωνία του για τους αμάχους.

«Υπάρχει κίνδυνος νέας ανθρωπιστικής καταστροφής. Η μοίρα της Ιντλίμπ πρέπει να καθοριστεί από μια πολιτική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τον αφοπλισμό πολιτοφυλάκων», δήλωσε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Κάποιοι οπλαρχηγοί των ισλαμιστών έχουν εκφράσει φόβους για εξαπόλυση επίθεσης ενάντια στην Ιντλίμπ, την οποία ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος υπέδειξε ως τον επόμενο πιθανό στόχο.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Γαλλία θα παρακολουθεί επίσης στενά την κατάσταση στην βορειοανατολική Συρία, που ελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια της Γαλλίας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρωταρχικός μας εχθρός παραμένει το Ισλαμικό Κράτος καθώς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας», υπογράμμισε.

Ο Λε Ντριάν παράληλλα τόνισε ότι η Ρωσία αρνείται την πραγματικότητα στη Συρία και ότι η προστασία που παρέχει στον Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν μπορεί να αιτιολογηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ