Κόσμος

Οργισμένη η Γαλλία με την Τουρκία - Προδίδει τις θέσεις στρατιωτών της στη Συρία

Η Άγκυρα κατέστησε ακόμη πιο σαφή την έντονη δυσφορία της στην πρόσφατη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) όπου οι Κούρδοι του YPG έχουν κυρίαρχη παρουσία, διαρρέοντας ως αντίποινα δια του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu χάρτη με… τις θέσεις των γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στην Συρία.

Ο χάρτης που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Anadolu αποκάλυπτε πέντε βάσεις που φέρεται να διαθέτουν οι γαλλικές Ειδικές δυνάμεις σε περιοχές της βόρειας Συρίας ενώ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτικών που επιχειρούν στην βορειοανατολική Συρία ανέρχεται περίπου σε 70.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο FRANCE 24 που δημοσιεύει την σχετική είδηση επέλεξε να μην αναδημοσιεύσει τον χάρτη του Anadolu καθώς όπως ανέφερε οι εν λόγω πληροφορίες δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο σημειώνει ότι η αποκάλυψη των γαλλικών θέσεων δυνητικά θέτει το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα (σουρεαλιστικό) ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί ο οποίος, με τον τουρκικό Στρατό να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις μέσα στην βόρεια Συρία, ισχυρίζεται ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη γαλλικών δυνάμεων προς βοήθεια των Κούρδων μαχητών θα θεωρείτο «εισβολή» και «απόπειρα κατάληψης συριακών εδαφών». «Μια τέτοια ανάπτυξη δεν θα δικαιολογείτο νομικώς… Θα ήταν μια πράξη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε στο Anadolu.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιώντας –και πάλι– το πρακτορείο Anadolou το οποίο έχει καταστεί… πολυεργαλείο άσκησης πολιτικής από τον Ερντογάν, οι Τούρκοι είχαν διαρρεύσει πέρυσι τον Ιούλιο τις θέσεις δέκα βάσεων των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία, ως απάντηση στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τους Κούρδους μαχητές και τον εφοδιασμό τους με όπλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ