Κυβέρνηση

Οι δανειστές πιέζουν για παράταση του μνημονίου - Η κυβέρνηση την «ξορκίζει»

Τα κακά μαντάτα από το Βερολίνο για το ενδεχόμενο να παραταθεί το Μνημόνιο  μερικούς ακόμη μήνες μετά τον Αύγουστο, ήρθαν να «καπελώσουν» τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «καθαρής εξόδου».

Στο Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκαν αν και οι συγκεκριμένες διαρροές προέκυψαν από μία και μόνο εφημερίδα, όπως λένε, διαβλέποντας μάλλον γερμανικές σκοπιμότητες. Οι πηγές της κυβέρνησης επιμένουν ότι «δεν υπάρχει καμία παράταση», ωστόσο η πραγματικότητα είναι αυτή που θα δείξει τελικά ποιος λέει αλήθεια. Ο πολιτικός κίνδυνος που ελλοχεύει είναι τα δεδομένα να ανατραπούν, και παρά τη σταθερή αυτοπεποίθηση που αποπνέουν όλο αυτό το διάστημα ότι τα δύσκολα είναι πίσω, να διαπιστωθεί το αντίθετο.

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα άλλωστε, για δημοσιονομικά και χρέος, θα υπάρξει από 'δω και πέρα που μπαίνουμε στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης. Και στο Μαξίμου προσδοκούν να ολοκληρωθεί «χωρίς  αναταράξεις».

Ίσες αποστάσεις- δίχως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει- κράτησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Σχοινάς ερωτώμενος για τα δημοσιεύματα που μιλούν για μια ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και απέφυγε να σχολιάσει. «Η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, φέτος το καλοκαίρι».

Βαρόμετρο για τις εξελίξεις αποτελεί η συνάντηση που θα έχουν στο  «Washington Group» εντός της ημέρας οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εκεί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πάρει μια πρώτη…γεύση για τις προθέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα (αν και προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πράγμα στο οποίο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν οι Γερμανοί).

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της το Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει και θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές για το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Ακόμα πιο κρίσιμο το Eurogroupτης 21ης Ιουνίου, όπου σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αναμένεται να καταλήξουμε σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία που θα αφορά την ολοκλήρωση της 4ηςαξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους και τη μορφή της εποπτείας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ