Εκκλησία

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως - Δείτε ζωντανά

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε σήμερα το πρωί η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συγχοροστασία με Ιεράρχες του Θρόνου. Αυτήν την ώρα διεξάγεται η ακολουθία του επιταφίου.

Τον παλαιό χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου, περιέφεραν στον ναό και τοποθέτησαν εντός του ανθοστολίστου Ιερού Κουβουκλίου, στο κέντρο του Σολέα, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων και ο Μ. Σύγκελος Αμβρόσιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος και ακολούθησαν οι Ιεράρχες, ο Ιερός Κλήρος και το πολυπληθές εκκλησίασμα. Σε όλους ο Πατριάρχης μοίρασε τα καθιερωμένα άνθη.

Εκκλησιάστηκαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην ‘Αγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με τις συζύγους τους, ‘Αρχοντες Οφικιάλιοι και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι ο πρέσβης, αύριο, Μ. Σάββατο, θα μεταβεί στην Ίμβρο για να γιορτάσει το Πάσχα με την εκεί Ορθόδοξη κοινότητα.

Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου.

Κατά την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέγνωσε την πρώτη από τις 12 Ευαγγελικές περικοπές και στη συνέχεια ακολούθησαν οι συγχοροστατούντες Αρχιερείς, Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Βρυούλων Παντελεήμων, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Μύρων Χρυσόστομος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, ο Μ. Πρωτοσύγκελος Ανδρέας και ο Μ. Αρχιδιάκονος Θεόδωρος.

Ο Πατριαρχικός Ναός και όλο το Πατριαρχείο τυλίχθηκαν στο σκοτάδι κατά την περιφορά του Εσταυρωμένου, με τη συγκίνηση όλων να κορυφώνεται.

https://www.youtube.com/watch?v=ELB7cKTx5ig&feature=player_embedded

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...