Πολιτική

ΝΔ: Να απολογείται, αντί να πανηγυρίζει, η κυβέρνηση για το υπερπλεόνασμα

«Αποτέλεσμα της ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής που συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, διογκώνει το ιδιωτικό χρέος και υπονομεύει τους αναπτυξιακούς στόχους», χαρακτηρίζουν το υπερπλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να απολογείται αντί να πανηγυρίζει» υποστηρίζουν οι ιθύνοντες του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου που υποστηρίζουν ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου το 2017, «οφείλεται αποκλειστικά στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να επιδοθεί σε ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και να διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, σε αναπτυξιακά κρίσιμους τομείς, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Σύμφωνα με την οπτική των πραγμάτων που έχουν στα ηγετικά κλιμάκια της
Νέας Δημοκρατίας, «η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει φτάσει στα όρια της». Και αυτό, όπως εξηγούν, αποδεικνύεται και από τα στοιχεία, καθώς:

*Πρώτον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς διογκώνονται, υπερβαίνοντας πλέον τα 130 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 50% από το τέλος του 2014) και
*Δεύτερον, η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Στην Πειραιώς αμφισβητούν εντόνως τους ισχυρισμούς περί καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Τον Αύγουστο σταματά η χρηματοδότηση, αλλά ξεκινούν -λίγους μήνες αργότερα- νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους 5,2 δισ. ευρώ», αναφέρουν επιτελείς της Πειραιώς. Και θέτουν το εξής ερώτημα: «Αν επρόκειτο να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια γιατί δεν ακυρώνει ο κ. Τσίπρας τη νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου που με τη δική του υπογραφή και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα εφαρμοστούν από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα;».

Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι ο κ. Τσίπρας διαψεύδεται και τα ίδια του τα στελέχη. Όπως σημειώνουν, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για προ ημερών για «μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης», ενώ ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης «αμφισβητεί πλέον σε καθημερινή βάση το αφήγημα περί καθαρής εξόδου».

Στο στόχαστρο του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου μπαίνει τις τελευταίες μέρες και το «περίφημο αναπτυξιακό πρόγραμμα» που ο κ. Τσακαλώτος συζητάει αποκλειστικά με την τρόικα. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα έχει το «ιδεολογικό πρόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζουν στελέχη της Ν.Δ. Και, όπως προσθέτουν, αυτό σημαίνει ότι «για να έχει το ιδεολογικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αναπτυξιακό δεν θα είναι».

Επαναλαμβάνοντας δε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν δεσμεύει την αξιωματική αντιπολίτευση, αντιπροτείνουν το δικό τους αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο «ξεκινά από τη δραστική μείωση των φόρων και αποβλέπει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ