Κόσμος

Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ πολεμικών πλοίων της Αυστραλίας και της Κίνας

Ανησυχητικό ναυτικό επεισόδιο έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου σε αμφισβητούμενη περιοχή της Νότιας Κινεζικής θάλασσας μεταξύ τριών πλοίων του Ναυτικού της Αυστραλίας και πολεμικών πλοίων του Κινεζικού Ναυτικού.

Πιο συγκεκριμένα κινεζικά πλοία προκάλεσαν δια ασυρμάτου τις τρείς φρεγάτες HMAS Anzac, HMAS Toowoomba και HMAS Success, οι οποίες έπλεαν με προορισμό την πόλη Ho Chi Minh του Βιτενάμ σε περιοχή όπου οι Κινέζοι πραγματοποιούσαν άσκηση μεγάλης κλίμακας. 

Το περιστατικό συνέβη κατά την πλόα τω τριών πλοίων από την βάση Subic Bay των Φιλιππίνων και το λιμάνι της πόλης  Kota Kinabalu της Μαλαισίας προς το λιμάνι της πόλης Ho Chi Minh. Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν που να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς συνέβη, πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα αυστραλιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η «λεκτική αντιπαράθεση» δια ασυρμάτου των Αυστραλών με τους Κινέζους ήταν «ευγενική» αλλά και «σκληρή».

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για κλιμάκωση αυτή της λεκτικής αντιπαράθεσης, πάντως η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της χώρας την αποφασιστικότητα της ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να έχει ναυτική παρουσία στα διεθνή ύδατα, ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται υπο το καθεστώς αμφισβήτησης ακόμη και στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κινεζικής θάλασσας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ