ΗΠΑ

Μυστηριώδες «βαλίτσες παρακολούθησης» εντοπίστηκαν στην Ουάσινγκτον

Συσκευές σε μέγεθος βαλίτσας, οι οποίες μιμούνται τα σήματα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας για να υποκλέπτουν συνομιλίες, εντοπίστηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Όπως αναφέρει το newpost η ανακοίνωση αφορά τις διαβόητες συσκευές «Stingray» -αυτή είναι η εμπορική ονομασία των δημοφιλέστερων συσκευών IMSI (International Mobile Subscriber Identity catcher), οι οποίες παρακολουθούν το στίγμα του κινητού – στόχου, καθώς και τα κινητά άλλων περαστικών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Associated Press, ήρθε ως απάντηση σε ερώτημα για τις συσκευές Stingray το οποίο υπέβαλε ο γερουσιαστής Ρον Ουάιντεν.

Ανώτερος αξιωματούχος παραδέχεται στο έγγραφο ότι το υπουργείο «έχει παρατηρήσει ανώμαλη δραστηριότητα στην Περιοχή Εθνικής Πρωτεύουσας, η οποία που δείχνει συμβατή με τις συσκευές IMSI».

Ανάλογη δραστηριότητα έχει γίνει αντιληπτή και σε άλλες περιοχές, ωστόσο η δραστηριότητα αυτή «δεν έχει αποδοθεί σε συγκεκριμένες οντότητες».

Στις ΗΠΑ έχουν εκφραστεί ανησυχίες για ενδεχόμενη χρήση συσκευών Stingray για κατασκοπεία από ξένες κυβερνήσεις.

Δεκάδες τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται πάντως και από την αμερικανική αστυνομία, όπως έχει αποκαλύψει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ