Οικονομία

Μπλόκο στην ανατροπή μνημονιακών μέτρων βάζουν οι δανειστές

Ανοίγει σήμερα στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup η κουβέντα για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, την ελάφρυνση του χρέους και το σχέδιο της ανάπτυξης μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου

Ειδικά για το «ολιστικό» αναπτυξιακό πρόγραμμα, η Αθήνα έχει καταθέσει ένα πρώτο σχέδιο το οποίο όμως τελεί υπό διαμόρφωση καθώς αρκετά σημεία έχουν χαρακτηριστεί ως «γκρίζες ζώνες» από τους δανειστές.

Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες που έχουν διαβάσει το ελληνικό σχέδιο που απέστειλε η κυβέρνηση, θεωρούν ότι ορισμένες από τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις της «επόμενης μέρας» κινούνται στην λογική των παροχών και όχι στο πλαίσιο συμμόρφωσης και της δημοσιονομική πειθαρχίας που επιβάλουν οι αγορές. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «αναστροφή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων» δίνοντας έμφαση στα δάνεια ύψους 182 δισ. ευρώ που έχει λάβει μέχρι τώρα - έναντι όμως σκληρών μέτρων - η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης (EFSF/ESM).

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως επιβεβαίωσε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναμένεται να κορυφωθούν ως το Eurogroup της 27ης Απριλίου - όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις του νέου προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance). Η ελληνική πλευρά έχει ήδη λάβει το μήνυμα από τους δανειστές ότι η όποια διευθέτηση του χρέους θα δοθεί υπό όρους και προϋποθέσεις.

Άλλωστε στο σημερινό EWG αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους στην βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSΜ) και οι Γάλλοι. Στο τραπέζι του EuroWorking Group θα εξεταστεί επίσης η πρόοδος στα 88 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού, η οποία θα αποσαφηνιστεί ή τουλάχιστον έτσι εκτιμάται, κατά την εαρινή Σύνοδό του στις 20 – 22 Απριλίου.

Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να υπάρξει σύγκληση του Ουάσιγκτον Γκρουπ (με τη συμμετοχή του ΔΝΤ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης όπως επίσης και της Κομισιόν) σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια πρώτη σύγκλιση απόψεων των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς θα κάνει ντεμπούτο στην Ουάσιγκτον και όλοι αναμένουν τις τοποθετήσεις του για το ελληνικό ζήτημα.

Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση θα μπει στην τελική ευθεία με την επιστροφή στην Αθήνα του κουαρτέτου, που αναμένεται στις 7 ή –το πιθανότερο– στις 14 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου δείχνει μάλλον δύσκολος και μετατίθεται για τις αρχές Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ