Αρχείο

Μετα την Τουρκία, το ΝΑΤΟ θα χάσει και την Ελλάδα; Νέα δημοσκόπηση-κόλαφος δείχνει τον Β. Πούτιν ως τον δημοφιλέστερο ηγέτη μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων

Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο δημοφιλέστερος ηγέτης μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων. Τον Βλάντιμιρ Πούτιν, λοιπόν, αναδεικνύουν ως το καλύτερο ηγέτη το 24,3% των δημοσίων υπαλλήλων, το 26,2% των ιδιωτικών υπαλλήλων, το 19,4% των επιχειρηματιών, το 24,2: των αγροτών, το 25% των φοιτητών- σπουδαστών, το 33,3% των νοικοκυρών, το 32,1% των συνταξιούχων και το 39,1% των ανέργων. 

Μόνο η Άγκελα Μέρκελ συναγωνίζεται τον Ρώσο ηγέτη και αυτή σε μία μόνο κατηγορία, αυτή των επιχειρηματιών, όπου οι “οπαδοί” του Πούτιν υπολείπονται της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Η τελευταία υπερτερεί στους ψηφοφόρους ανώτερης τάξης, όμως στην μεσαία και κατώτερη τάξη τα ποσοστά του πρώτου είναι διπλάσια και τριπλάσια. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες, η διαφορά υπέρ του ισχυρού προέδρου της Ρωσίας είναι από μεγάλη έως τεράστια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι υπέρ του Πούτιν είναι το 30,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 28,6: της Ν.Δ, το 43,6% της Χρυσής Αυγής, το 26,5% του ΠΑΣΟΚ- ΔΗΣΥ, το 28,1% του ΚΚΕ, το 8,5% του Ποταμιού, το 58,9% των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το 20,5% της Ένωσης Κεντρώων. Τα συμπεράσματα είναι προφανή.

Κατά περίπου 33% “ψηφίζουν” Πούτιν όσοι στο δημοψήφισμα του 2015 στήριξαν το “Όχι” και κατά 25% το “Ναι”.

Oι Ελληνες λοιπόν στέλνουν μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία. Απαξιόύν το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τους ταγούς που μας κυβερνούν. 

Είναι σίγουρο πως η Ρωσία παρακολουθεί απο κοντά όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα και σίγουρα δεν θα τις αφήσουν ετσι. Το ρητορικό ερώτημα με την Τουρκία το ΝΑΤΟ θα χάσει και την Ελλάδα δεν το θέτουμε ετσι απλά. Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα είναι τεράστιες. 

Σε αυτό το σημείο έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες είναι οι ηγετικές προσωπικότητες που επιλέγουν οι Έλληνες ανά σειρά κατάταξης (αν και αρκετοί με μικρά ποσοστά) από την εγχώρια πολιτική μας ιστορία αλλά και τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Η σειρά έχει ως εξής: Ανδρέας Παπανδρέου, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιωάννης Καποδίστριας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αλέξης Τσίπρας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Χριστόδους, Μέγας Αλέξανδρος, Βασίλης Λεβέντης, Χαρίλαος Τρικούπης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε όλες τις κατηγορίες (ηλικία, εργασία κ.ά) ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ο δεύτερος κερδίζει κατά κράτος τον πρωθυπουργό μεταξύ των επιχειρηματιών.

Τεράστια είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες της χώρας σε θεσμούς και δομές. Στην κορυφή βρίσκονται ο Στρατός, η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία, αλλά βεβαίως και ο θεσμός της ελληνικής οικογένειας.

Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο εμπιστοσύνης των θεσμών που διερευνήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια, ο οποίος συνολικά πλέον ανέρχεται στο 47% (+ 3,7% από την προηγούμενη μέτρηση).

Στην πρώτη θέση παραμένει με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ο θεσμός της οικογένειας, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν την εκτίμηση που παραδοσιακά χαίρουν από τους πολίτες. Ακολουθεί η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία με την πεντάδα να κλείνει η Αστυνομία.

Ακολουθεί η προεδρία της Δημοκρατίας, με τον Πρώτο Πολίτη της χώρας να χαίρει της εκτίμησης του 56% των Ελλήνων πολιτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως την δεκάδα συμπληρώνουν, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, ο θεσμός του Δημάρχου και το ελληνικό κοινοβούλιο, η εικόνα των οποίων δέχτηκε αναμφισβήτητα γερό πλήγμα στα χρόνια της κρίσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πολίτες επιθυμούν την παραμονή μας στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα κατακρημνίζεται η έννοια του καπιταλισμού:

Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας της MRB που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...