Κόσμος

Μερικά γεγονότα που πέρασαν υπό σιωπή για την τριμερή επίθεση κατά της Συρίας

Το συριακό προεδρικό μέγαρο και το αρχηγείο της Προεδρικής Φρουράς ήταν στόχοι κατά τη διάρκεια της τριμερούς επίθεσης κατά της Συρίας, αλλά όλοι οι εχθρικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν κατά την προσέγγιση των δύο στόχων τους. 

Η επίθεση την οποίαν οδήγησαν κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δεν είχαν καμία ανάγκη της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας (και οι δύο χώρες χρησιμοποιήθηκαν ως ντεκόρ –είπε ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα της λιβανέζικής Χεζμπολάχ) στόχευε κυρίως στρατιωτικά αεροδρόμια και όχι τρεις συγκεκριμένους στόχους.

 

Υπάρχουν αναφορές για τη συμμετοχή δύο ισραηλινών μαχητικών αεροπλάνων σε αυτή την επίθεση, χωρίς όμως να διευκρινιστεί αν οι Ισραηλινοί συμμετείχαν στην εκστρατεία και σε αυτή την περίπτωση η συμμαχία δεν μπορεί να περιγραφεί ως τριμερή ή αν δρούσαν παράλληλα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης κανένας συριακό ραντάρ ή συστοιχία SAM δεν αγγίχθηκε. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν υπήρχε καταστολή της αεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD) είτε ότι ήταν αδύνατη να επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και δεδομένου των τεράστιων περιορισμών για την αποφυγή τριβών με τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Η ισραηλινή εκτίμηση για αυτή την επίθεση είναι αδιαμφισβήτητη: αποτέλεσμα μηδέν και χωρίς τακτική ή στρατηγική σημασία.

Ένα άλλο γεγονός που πέρασε υπό σιωπή, αλλά από τους Ρώσους αυτή τη φορά: αν και οι πύραυλοι Tomahawk και Scalp (Storm Shadow) εντοπιστήκαν και αναχαιτιστήκαν  από την παρωχημένη συριακή αεράμυνα και από εκείνη, πιο προηγμένη, τη ρωσική, τέτοια δεν είναι η περίπτωση για το BGM-158 JASSM που πυροδότησε το B-1B και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σύγκρουση.

Αυτός ο πύραυλος κρουζ πέρασε απαρατήρητος και οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν έγκαιρα.

19 πύραυλοι JASSM-ER εκτοξεύτηκαν προς τη Συρία από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-1Β των ΗΠΑ.

Κανένας δεν ανιχνεύθηκε η αναχαιτιστήκε.

Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στη Συρία δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν εγκαίρως τους πυραύλους JASSM-ER.

Παρά τις επίμονες δυσλειτουργίες, το JASSM αποκαλύπτεται πολύ καλύτερο από τοTomahawk ή το Scalp, παρά το σχετικά μικρό του εύρος σε σύγκριση με ορισμένες εκδόσεις του Tomahawk.

Τέλος, η ανάπτυξη σε ισχή του αμερικανικού συστήματος επίθεσης συνεχίζεται γύρω από τη Συρία και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την προετοιμασία άλλων επιχειρήσεων που στοχεύουν τη Συρία στο εγγύς μέλλον.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ