Κόσμος

Μείζον θέμα η μη χρήση του Ιντσιρλίκ για τις αμερικανικές επιθέσεις στην Συρία - Ο χρόνος κυλά αντίστροφα...

Η μη χρήση της αεροπορικής βάσεως του Ιντσιρλίκ για την υλοποίηση των σημερινών βομβαρδισμών κατά στόχων στην Συρία, αποτελεί καίριο πλήγμα στην γεωπολιτική σημασία της Toυρκίας για τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία έβγαλε αντικρουόμενες ανακοινώσεις, μία υπέρ των βομβαρδισμών και κατά του Ασαντ, μετά κατά των βομβαρδισμών αν λήττουν αμάχους αλλά η ουσία είναι μία:

Δεν έγινε χρήση του Ιντσιρλίκ. Είτε γιατί οι ΗΠΑ δεν ήθελαν είτε γιατί δεν το επέτρεψαν οι Τούρκοι

«Ο τερματισμός του “μπρα ντε φερ” και η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης, είναι υποχρεωτικές εξελίξεις στην Συρία,” έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Μποζντάγ αναφέροντας εμμέσως  την « ακύρωση» του Ιντσιρλίκ ως βάσης καίριας σημασίας για ΝΑΤΟ-ΗΠΑ .

«Η Τουρκία είναι ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, αλλά και ενάντια στην  χρήση χημικών ή συμβατικών όπλων, εσωτερικές συγκρούσεις, δολοφονία των ανθρώπων, εκτοπίσεις καθώς και όλες οι  τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων Daesh,  PKK, KCK, PYD / YPG στη Συρία», πρόσθεσε ο ίδιος.

"Πριν την έναρξη βομβαρδισμών, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τ.Μάτις, συνομίλησε με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Χ.Ακάρ, αμέσως μετά την εντολή του προέδρου Τραμπ".

Η Τουρκία καλωσόρισε την επίθεση Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ στην Συρία ως μια «κατάλληλη αντίδραση», αλλά μάλλον αυτό έχει να κάνει με την μεγάλη πιθανότητα ακύρωσης της παραγγελίας αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, η οποία κινδυνεύει λόγω της στάσης του Ερντογάν.

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι' αυτή την άποψη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείου.

Αργότερα τουρικές πηγές τόνισαν  πως:

"Είμαστε κατά των βομβαρδισμών αν στρέφονται κατά του λαού της Συρίας".

Ο Γιλντιρίμ κατακεραυνώνει τη Δύση: 7 χρόνια γίνονται σφαγές στη Συρία, τώρα θυμηθήκατε την ανθρωπιά σας;

Αν και χαρακτήρισε θετικό βήμα την κοινή επιχείρηση ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε τη Δύση για την έως τώρα στάση της απέναντι σε αυτή την κρίση.

«Επί επτά χρόνια άνθρωποι σφαγιάζονται στη Συρία. Η βαναυσότητα συνεχίζεται. Θυμηθήκατε την ανθρωπιά σας όταν χρησιμοποιήθηκαν χημικά; Πού ήσασταν μέχρι σήμερα; Το δικό μας σύστημα αξιών και νόμων δεν αποδέχεται να σκοτώνονται άνθρωποι ούτε από χημικά ούτε από συμβατικά όπλα», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

«Σήμερα η Αμερική και οι εταίροι της έκαναν μια επιχείρηση. Βεβαίως την βλέπουμε ως ένα θετικό βήμα. Ομως, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για ειρήνη διαρκείας. Η Τουρκία κάνει τα απαραίτητα βήματα για τα ζητήματα της περιοχής», είπε ακόμη ο Γιλντιρίμ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τερέζα Μέι συνομίλησαν τηλεφωνικά για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Συρία και δήλωσε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η βαναυσότητα του καθεστώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, οι στρατιωτικές αποστολές που ξεκινούσαν από την βάση του Ιντσιρλίκ  έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες περικοπές στις δραστηριότητες των αμερικανών ενόπλων δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ.

H επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα οδήγησε στην σταδιακή απομάκρυνση της Αεροπορίας των ΗΠΑ από την τουρκική βάση όπως το Σμήνος των A-10 που επιχειρούσαν από εκεί και τον περασμένο Ιανουάριο μεταφέρθηκαν στο Αφγανιστάν αφήνοντας στο Ιντσιρλίκ μόνο τα ιπτάμενα τάνκερ  KC-135 της αμερικανικής αεροπορίας. Μαζί με τα αεροσκάφη από την βάση έχει φύγει και μεγάλος αριθμός προσωπικού και φυσικά οι οικογένειες αυτών μειώνοντας την αμερικανική παρουσία στην βάση.

Οι Αμερικανοί όμως σύμφωνα με πολλά think tanks δεν θεωρούν "πιστοποιημένα" πλέον την Άγκυρα ως αξιόπιστη χώρα για να τοποθετήσουν πανάκριβα οπλικά συστήματα , ενώ για κάθε αποστολή οι Τούρκοι κρίνονται "‘υπερβολικά ακριβοί» στις απαιτήσεις τους.

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί νεοταξίτες δεν δύνανται να « κάνουν χωριό» με τους νέο-οθωμανούς μουσουλμάνους του ΑΚΡ, οι οποίοι  ονειρεύονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία και ετοιμάζουν «μπούρκες» για τις Τουρκάλες .

Υπάρχει τεράστιο χάσμα «επικοινωνίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές , ειδικά εδώ και 1,5 χρόνο .

Οι Αμερικανοί ποτέ δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να μεταφέρουν μέρος της βάσης του Iντσιρλίκ στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή κ. Τζέφρι Πάιατ στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη πολύ πιθανόν να είχε αυτήν τη στόχευση.

Έτσι οι ΗΠΑ ουσιαστικά πλέυρισαν την Αθήνα ζητώντας  τέσσερις βάσεις στην Ελλάδα:

α.  Επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας (μία από τις πλέον οργανικές αμερικανικές βάσεις στη Μεσόγειο).

β. Μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου drones (που σταθμεύουν στη βάση του Iντζιρλίκ στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας - ΑΤΑ στη Λάρισα.

γ.Ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των αποθηκών που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Ηδη άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν αποφασίσουν οι Αμερικανοί τη μεταφορά της βάσης θα φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές στην Ανδραβίδα. Ηδη τις μετέφεραν στη Ρουμανία.

δ.Δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Η βάση αυτή θεωρείται σημαντική τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει επιλεγεί για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από αμερικανικά πλοία (συμφωνία Τσίπρα - Τραμπ, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον).

Οι Τούρκοι παίζουν  διπλό και τριπλό παιχνίδι όμως παράλληλα με Μόσχα, Ουάσιγκτον , Τεχεράνη , Πεκίνο και Ισλαμαμπάντ, νομίζοντας ότι όλοι "τρώνε κουτόχορτο".

Ως γνωστόν όμως, την προδοσία πολλοί αγάπησαν αλλά τον προδότη κανένας. Και η Τουρκία ως «επιτήδειος ουδέτερος» κατά το ιστορικό παρελθόν  ή ως «προδότης» τώρα κατά άλλους στην Δύση,  παίζει ανατολίτικα παιχνίδια ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις και αυτό είναι μείον της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ