Ενέργεια

Μήνυμα προς την Τουρκία: Προχωρούν οι συνομιλίες Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας συνομίλησαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Την είδηση προβάλλουν τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζοντας ότι τρεις μέρες μετά την ανταλλαγή προσβολών με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Νετανιάχου συζήτησε από τηλεφώνου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο για περιφερειακά ζητήματα στη σκιά των απειλών του Τούρκου προέδρου κατά των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και «προχώρησαν στην εξέταση της πιθανότητας να κατασκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη».

Σημειώνουν ακόμη ότι η Τουρκία έχει εκφράσει στο παρελθόν ενδιαφέρον για αγωγό από το Ισραήλ -ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν θέλησε να αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ το 2016- αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση διστάζει λόγω της μόνιμης σύγκρουσης με την Άγκυρα, μολονότι θα ήταν φθηνότερη επιλογή η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου ότι εντός του καλοκαιριού «θα καταλήξουμε σε λεπτομερή συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού East Med και ελπίζουμε να ληφθεί οριστική απόφαση για την επένδυση στις αρχές του 2019».

O Εast Med θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν πως η κατασκευή του, εκτιμώμενου κόστους επτά δισ. δολαρίων- θα περιορίσει την εξάρτηση της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν για τέταρτη φορά από το 2016 στις 8 Μαϊου στη Λευκωσία. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε πριν από 15 μέρες το Ισραήλ και οι επαφές του με τον Νετανιάχου κι άλλους αξιωματούχους εστιάστηκαν στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...