Πολιτική

Λύσσαξαν πάλι οι “αριστερούληδες”- Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κατηγορεί την Εκκλησία για παρερμηνεία του Συντάγματος

Δεν μπορούν να χωνέψουν οι “αριστερούληδες” και οι κολαούζοι τους πως η Εκκλησία είναι ένας εκ των ακρογωνιαίων λίθων της πατρίδας μας.

Νέα επίθεση εναντίον της είχαμε από την κα Ιφιγένεια Καμτσίδου, η οποία είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σε άρθρο της στην αριστερών φρονημάτων εφημερίδα “η Εποχή” κατηγορεί την Ελλαδική Εκκλησία για παρερμηνεία του Συντάγματος καθώς επίσης και πως έχει ρόλο “ως ιδεολογικοπολιτικού μηχανισμού του κράτους”

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“ η Εκκλησία της Ελλάδας προχωρεί, τις δυο τελευταίες δεκαετίες με ιδιαίτερη επιμονή, σε δική της ερμηνεία του Συντάγματος: στηριγμένη στο άρθρο 3 Συντ., υποστηρίζει ότι η χώρα διαθέτει επίσημη, κρατική θρησκεία και γι’ αυτό τον λόγο, αυτή ως θεσμικός εκφραστής της οφείλει να συμπράττει στην άσκηση πλήθους κρατικών αρμοδιοτήτων. Πρόκειται για μια έωλη, μη υποστηρίξιμη ερμηνεία, που όχι μόνον προσδίδει αυθαίρετα νόημα στην παραπάνω διάταξη, αλλά την αποκόπτει από τις συνταγματικές ρυθμίσεις που εγγυώνται την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και εξασφαλίζουν την ίση προστασία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Με την δύναμη της κοινωνικής επιρροής της και με τη βοήθεια κρατικών λειτουργών που είναι ένθερμοι οπαδοί της, ιδίως στους κόλπους της δικαστικής εξουσίας, η Εκκλησία επιδιώκει να θέσει εκποδών τους συνταγματικούς κανόνες που διαμορφώνουν τον ουδετερόθρησκο χαρακτήρα του κράτους, καθιερώνοντας το απαραβίαστο της θρησκευτικής συνείδησης και την απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός (άρθρο 13 παρ. 1 Συντ.). Η συνταγματική επιταγή κάθε γνωστή θρησκεία να είναι ελεύθερη και η λατρεία της να τελείται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων (άρθρο 13 παρ. 2 Συντ.) αγνοείται, αντίθετα «αξιοποιείται» η ρύθμιση που προβλέπει (άρθρο 16 παρ. 2 Συντ.) ότι «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό…. την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλαση τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.», ώστε η Εκκλησία να καταστεί συννομοθέτης με τη λαϊκή αντιπροσωπεία ή την κυβέρνηση όταν αυτή ασκεί κατ’ εξουσιοδότηση κανονιστική αρμοδιότητα”.

Και συνεχίζει με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά:

“Η στρέβλωση που επέρχεται έχει μεγάλη θεσμικοπολιτική σημασία, που αναδεικνύεται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στη δημόσια εκπαίδευση (ΣτΕ 660/2018). Η πλειοψηφία του ανώτατου ακυρωτικού έκρινε, ότι από την διάταξη του άρθρου 16 παρ. 2 Συντ. συνάγεται πως η αποστολή του κράτους εκπληρώνεται όταν «δια της διδασκαλίας των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», εξασφαλίζεται η «εμπέδωση και ενίσχυση της συγκεκριμένης αυτής θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών». Με άλλα λόγια, το ανώτατο ακυρωτικό επιχειρεί να διαμορφώσει υποχρέωση του κράτους να κατηχεί τους μαθητές στην επικρατούσα θρησκεία και να αγνοεί τόσο τα διδάγματα των οικείων επιστημών, όσο και τα δικαιώματα των μελών των θρησκευτικών μειονοτήτων. Τούτο γίνεται κατά παράβαση του Συντάγματος, αλλά στο όνομά του. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στην Εκκλησία να επωφελείται της ιδιότητας της ως δημόσιας αρχής και σε αυτή να στηρίζει την ανανέωση του ρόλου της ως ιδεολογικοπολιτικού μηχανισμού του κράτους”.

Πραγματικά, σε μια παγκόσμια πραγματικότητα, όπου το παραδοσιακό μοντέλο θέσμισης του κράτους-έθνους υποχωρεί και η λειτουργία των κοινωνικών σχέσεων τείνει να στηριχθεί αφενός στους νόμους της αγοράς αφετέρου σε «προαιώνιες, φυσικές» αρχές και αξίες που καλλιεργούν στα μέλη των κοινοτήτων συνείδηση αγαθή, οι θρησκευτικές οικογένειες διεκδικούν όλο και πιο έντονα την εξουσία να ρυθμίζουν την ανθρώπινη συνύπαρξη. Επωφελούμενη των ευρύτερων εξελίξεων, η ηγεσία της `Εκκλησίας της Ελλάδας θέλει να γίνει νομοθέτης και διαμορφωτής των δημόσιων πολιτικών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο και το νεωτερικό Σύνταγμα. Επειδή, δε, όσοι δικαστές απέμειναν στην Αθήνα να κατανοούν το Σύνταγμα ως εγγύηση της προσωπικής και πολιτικής αυτονομίας, παραμένουν σταθερά στη μειοψηφία, υπάρχει πια επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη, ώστε η Εκκλησία να βρεθεί στον φυσικό της χώρο, την ιδιωτική σφαίρα.

Πάρτε μια «γεύση» των αριστερών ιδεολογιών από το παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=Og_T-K0YsSE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...