Κύπρος

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί αυτή τη διπλωματική πειρατεία (βίντεο)


"Αυτός που έχει φανεί ότι είναι το ταραχοποιό στοιχείο, ότι είναι το πρόβλημα στην περιοχή, είναι η Τουρκία, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Για εμάς η καλύτερη εξασφάλιση (στην κυπριακή ΑΟΖ) είναι τα ονόματα των εταιρειών." δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Ξυπνάμε Μαζί" στο Epsilon.

"Είναι τέτοιες οι αντιξοότητες, τόσο μεγάλες οι προκλήσεις και ο αντίπαλος που έχουμε απέναντι μας, ο οποίος δυστυχώς εδώ για πολλές δεκαετίες είναι ο ίδιος, είναι υποχρέωση μας αλλά και πολιτική βούληση το να υπάρχει συνεχώς η πλήρης συνεργασία, η συνέργεια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, περισσότερο θα έλεγα από το αμυντικό επίπεδο και στο στρατηγικό, το διπλωματικό επίπεδο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ίσως σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι ένα μικρό κράτος, δεν έχει τις αμυντικές δυνατότητες, που συνήθωςέχουν τα μεγαλύτερα σύγχρονα κράτη, έχουμε όμως την υποχρέωση να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες μας με αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε" τόνισε ο κ. Προδρόμου.

"Εμείς οι απαντήσεις που θέλουμε να δώσουμε και η Ελλάδα μπορώ να πω δεν είναι στρατιωτικές απαντήσεις, αλλά οφείλουμε την ίδια ώρα να προστατέψουμε τα συμφέροντα της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας" συμπλήρωσε.

"Ζητάμε αυτή την περίοδο επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όσο κι αν είναι δύσκολος αυτός ο στόχος, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί δυστυχώς ήταν άγονη, αλλά είμαστε σε αυτή τη φάση και ίσως πάλι σε αντίθεση με την Ελλάδα αποφεύγουμε να συζητάμε δημόσια ζητήματα εξοπλιστικά. Η Κύπρος μετά το 2016 και φέτος περισσότερο, έχει ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, την οποία είχαμε χάσει με το μνημόνιο, βέβαίως έχουμε κάποια προβλήματα, αλλά είμαστε σε καλύτερη θέση να κάνουμε τους κρατικούς σχεδιασμούς μας" τόνισε.

Ερωτηθείς για την κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι "Για εμάς η μεγαλύτερη διασφάλιση είναι ότι χτες είχαμε στη Λευκωσία τον επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, η οποία είχε το γνωστό επεισόδιο με την παρέμβαση τουρκικών σκαφών, διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει το πρόγραμμα κανονικά, ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα είπε ότι εγώ έχω βάλει σχεδον 700 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες μέχρι τώρα και δεν πρόκειται να αφήσω τα χρήματα των μετόχων και να φύγω, θα δοκιμάζω ξανα και ξανα μέχρι κάποιοι να βαρεθούν. Η δική μας θέση είναι ότι η καλύτερη εξασφάλιση είναι τα ονόματα των εταιρειών. Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί αυτή τη διπλωματική πειρατεία. Αυτός που έχει φανεί ότι είναι το ταραχοποιό στοιχείο, ότι είναι το πρόβλημα στην περιοχή, είναι η Τουρκία, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες".

Σχετικά με τη δολοφονία του ζευγαριού ανέφερε ότι "Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βίαιο έγκλημα. Φαίνεται πολύ δύσκολο στη διερεύνηση του, οι κυπριακές αρχές έχουν ζητήσει τεχνογνωσία από το εξωτερικό, χτες υπήρξε κάποια εξέλιξη, έχει συλληφθεί πρόσωπο που σχετίζεται αν όχι άμεσα, έμμεσα με την υπόθεση, περιμένουμε όλοι να χυθεί φως. Η αστυνομία και οι διωκτικές αρχές κάνουν το παν για την εξιχνίαση του εγκλήματος. Ο κ. Ματσάκης υπήρξε για χρόνια πολλά και πολιτικό πρόσωπο, υπήρξε και βουλευτής, ευρωβουλευτής, νομίζω δεν προσθέτουν οι δημόσιες αντεγκλήσεις κάτι. Είναι κοινωνικό αίτημα να υπάρξει εξιχνίαση. Πρέπει να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας".

Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/embed/UqmQssjEYmg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ