Στρατός Ξηράς

Κινητό πυροβολείο θωρακίζει τα νησιά: 100 ΤΟΜΑ BMP 1A1 με ZU-23-2 θα τσακίσουν τις τουρκικές αποβατικές επιχειρήσεις

Για ΤΟΜΑ BMP-1 του Ελληνικού Στρατού τα οποία μετά από απόφαση του Υπουργείου Άμυνας θα διαθέτουν τοποθετημένο σύστημα πυροβόλων ZU-23-2 των 23 χλστ και θα οχυρώσουν τα νησιά κάνει λόγο διεθνής στρατιωτικός ιστότοπος ο οποίος αναφέρει πως η απόφαση έχει ληφθεί και παίρνει έγκριση.

Το ZU 23-2, επίσης γνωστό και ως ZU-23, είναι ένα σοβιετικό ρυμουλκούμενο αυτόματο αντιαεροπορικό δίδυμο πυροβόλο 23x152mm. Το ZU προέρχεται από το Zenitnaya Ustanovka (Russian: Зенитная Установка).

Ο ρόλος πλέον των ΤΟΜΑ ΒΜΡ -1 θα είναι «κινητό πυροβολείο» για ανάληψη αποστολών αντι-αποβατικών επιχειρήσεων και απόκρουση και εξουδετέρωση αντι-αεραποβατικών γεφυρωμάτων σε νησιά.

Φυσικά όλα και όλοι τρέχουν λόγω της τουρκικής απειλής.

Το πρόγραμμα όπως αναφέρει αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες με σκοπό να καλυφθούν άμεσα πάγιες και σοβαρές ανάγκες στις μονάδες των νησιών μας. 

Τα ΤΟΜΑ που θα μετασκευαστούν θα μετατραπούν σε τεθωρακισμένα οχήματα με σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας, κυρίως κατά στόχων όπως τα επιθετικά ή μεταφορικά τουρκικά ελικόπτερα, UAV τα οποία «ταλαιπωρούν» την ελληνική ηγεσία με την παρουσία τους, αλλά θα δρουν και κατά αποβατικών σκαφών ακόμη και αρμάτων μάχης, δευτερευόντως βέβαια.

Υπολογίζεται ότι θα μετασκευαστούν συνολικά 50 οχήματα συν τα 30 που έχουν ήδη μετασκευαστεί.

Συνολικά εκτιμάται ότι στο τέλος τα μετασκευασμένα ΤΟΜΑ θα πλησιάζουν τα 95 -100 για να καλύψουν αριθμητικά τις άμεσες ανάγκες των νήσων μας.

Το 1991, η χώρα μας παρέλαβε δωρεάν από τη Γερμανία άνω των 500 BMP-1P του πρώην Nationale Volksarmee (NVA) και τα οχήματα παραδόθηκαν το 1992-1994.

Τα IFV που παρέλαβε ο ελληνικός στρατός ήταν ελαφρώς αναβαθμισμένα:

Διέθεταν ένα πολυβόλο  Browning M2HB ο 12,7 mm (το όπλο αντικατέστησε αντιαρματικό εκτοξευτή του ΒΜΡ-1 ο 9M14 Malyutka ( ΝΑΤΟ: AT-3 sagger)  (ATGM),με τα υπόλοιπα βασικά χαρακτηριστικά  του BMP-1 να παραμένουν τα ίδια.

Μέχρι την έλευση των ΒΜΡ-1 από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού, ο ελληνικός στρατός δεν διέθετε ΤΟΜΑ.

Η ένταξη των οχημάτων αυτών προσέδωσε κάποια αυξημένη δύναμη πυρός στο ελληνικό μηχανοκίνητο πεζικό, αλλά μέσω ενός προβληματικού μηχανικά και πεπαλαιωμένου οχήματος.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πλήρωμα 2 + 11
Μήκος / Πλάτος / Ύψος 6,74 μ / 2,94 μ / 2,15 μ
Βάρος (μάχης) 13.500 κιλά
Χωρ.δεξ. καυσίμων 350 λίτρα
Μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα
Αυτονομία 430 χιλιόμετρα
Ταχύτητα πλεύσης 6-8 χλμ./ώρα
Κάθετο εμπόδιο 0,8 μέτρα
Υπέρβαση τάφρου 2,2 μέτρα
Κινητήρας GMC Detroit Diesel 16V-53, ντήζελ, ισχύς 215 ίπποι
Οπλισμός Πυροβόλο 73 χιλ., συζυγές πολ/λο 7,62 χιλ. ΡΚΤ, Α/Α πολυβόλο 0,50΄΄, Σύστημα καπνογόνων

Το 1993 παραχωρήθηκαν στον Ελληνικό στρατό στα πλαίσια της συνθήκης CFE 500 οχήματα από την Γερμανία (του στρατού της πρώην Ανατ.Γερμανίας). Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονταν οχήματα BMP-1 παραγωγής 1966-76 και οχήματα BMP-1P παραγωγής 1979-83.

Πριν παραδοθούν στον ελληνικό στρατό, μετατράπηκαν σε BMP-1A1 OST, με βελτιώσεις που είχε προδιαγράψει ο γερμανικός στρατός. Τα οχήματα αυτά βρίσκονται σε σταδιακή απόσυρση και ήδη έχουν παραχωρηθεί 250 οχήματα στο Ιρακ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στρατός εκτιμούσε και εκτιμά ιδιαίτερα την αξιοπιστία, την ευελιξία, την ταχύτητα  και την τακτική ευελιξία των τεθωρακισμένων αυτών οχημάτων .

Ταυτόχρονα όμως, λόγω συγκυριών, το θέμα ενός μεγάλου και βαθύτερου εκσυγχρονισμού της πλατφόρμας BMP-1A1 OST εμφανίστηκε το 2010.

Συγκεκριμένα, η ελληνική στρατιωτική ηγεσία αναζήτησε τρόπους αξιοποίησης τους και για αυτό τοποθέτησε πυργίσκο οπλισμένο με ένα πυροβόλο 2A28 Grom των 73 χιλιοστών και ένα ημι-αυτόματο 7,62 χιλιοστών ομοαξονικό πολυβόλο αλλά διαπίστωσε ότι δεν πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ο Ελληνικός Στρατός στην πορεία αναζήτησε ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ ωστόσο το άσχημο χρηματοοικονομικό περιβάλλον περιόρισε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας.

Το 2014, ο ελληνικός στρατός διεξήγαγε τις αρχικές δοκιμές του ΒΜΡ-1P IFV οπλισμένου με ένα δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23-2.

Το ZU-23-2 αντικατέστησε τον οργανικό πυργίσκο του οχήματος και έλαβε επιπλέον ειδική προστατευτική θωράκιση που το  διαφυλάττει από σφαίρες αυτομάτων όπλων και θραύσματα.

Το σύστημα ενσωματώθηκε με ανοιχτή βάση,  μιας και δεν το επιτρέπει διαφορετικά η δομή των πυροβόλων ZU-23-2s , τα οποία δόθηκαν και αυτά με μορφή βοήθειας από τη Γερμανία στη δεκαετία το 1990 σε εκατοντάδες κομμάτια .

Η ενσωμάτωση δίδυμου  α/α πυροβόλου σε ΤΟΜΑ BMP-1, έχει στόχο την άμεση και αποτελεσματική καταστροφή:

Ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αλλά και ταχύπλοων σκαφών, αποβατικών, αποτελώντας ένα πολύτιμο αξιόπιστο όπλο για τον ελληνικό στρατό στα νησιά .

Το έργο του εκσυγχρονισμού θα πραγματοποιηθεί εφόσον ξεκινήσει το πρόγραμμα  από το 308 εργοστάσιο βάσης  του Ελληνικού Στρατού. Τονίζουμε ότι οι σχετικές μελέτες έχουν διεξαχθεί  υπό την αιγίδα της 96η Διοίκησης Φρουράς Χίου με σειρά πολλών και απαιτητικών δοκιμών.

Το αναβαθμισμένο BMP-1P αναφέρθηκε ότι πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές του.

Η απόφαση να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο αριθμό  BMP-1P το σύστημα πυροβόλων  ZU-23-2  είναι ορθή και αφορά μια ενδεδειγμένη κίνηση έναντι των σοβαρών τουρκικών απειλών .

Παρά την ηλικία του, το BMP-1P εξακολουθεί να παραμένει μια αποτελεσματική πλατφόρμα μεταφοράς και υποστήριξης μαζικών πυρών.

Το ΤΟΜΑ  ΒΜΡ-1P μπορεί να παλαιό όχημα αλλά  εφοδιασμένο με  ένα αξιόπιστο ο οπλικό σύστημα που μπορεί να καταρρίπτει σχεδόν τα πάντα. Θα αποδεχθεί " λίρα εκατό " σε οποιαδήποτε πιθανή πολεμική σύγκρουση.

Όλα τα νέα οχήματα που θα μετασκευαστούν θα αναπτυχθούν  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου…έναντι των τουρκικών απειλών που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο..

Τα ΤΟΜΑ αυτά εφοδιασμένα με τα πυροβόλα  ZU-23-2s  έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα θανατηφόρα για αποβατικά σκάφη, ακόμα και για άρματα μάχης Μ48 και Μ60 με  βολές στην πλαϊνή θωράκιση.

https://www.youtube.com/watch?v=azXh50TGJWI

https://youtu.be/7B9WTLb_1Sc

https://www.youtube.com/watch?v=azXh50TGJWI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...