Κυβέρνηση

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε παιχνίδι κλιμάκωσης της έντασης

Με τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία συνδέει την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως ενδεχομένως να υπάρξει αποκλιμάκωση μετά τις εκλογές.

«Δεν σημαίνει αυτό ότι θα περιμένουμε τις εκλογές. Εμείς συνεχίζουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες συντονισμένα και από πολλές πλευρές, έτσι ώστε να έχουμε την απελευθέρωση των στρατιωτικών μας όσο δυνατόν συντομότερα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που είχαν συλληφθεί τον περασμένο μήνα στον Έβρο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφέστατα πάρει τη θέση της χώρας μας - ουσιαστικά τη θέση υπέρ του διεθνούς δικαίου - στις διαφορές μας με τη γειτονική χώρα», με αφορμή και την επίσκεψη στην Αθήνα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σχετικά με τις συζητήσεις για τα θέματα της οικονομίας ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε πως «εθνικό θέμα είναι και η οικονομία και η έξοδος από τα μνημόνια, την οποία ουσιαστικά οριοθετεί και προαναγγέλλει στην τελική της έκβαση η σημερινή επίσκεψη Γιούνκερ».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο αν. υπουργός, εκτίμησε ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου «η Τουρκία έχει εμπλακεί σε ένα παιχνίδι κλιμάκωσης της έντασης», σημειώνοντας πως ενδεχομένως «θα υπάρξει αποκλιμάκωση μετά τις εκλογές», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν σημαίνει αυτό ότι θα περιμένουμε τις εκλογές. Εμείς συνεχίζουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες συντονισμένα και από πολλές πλευρές, έτσι ώστε να έχουμε την απελευθέρωση των στρατιωτικών μας όσο δυνατόν συντομότερα».

Στην υπόθεση αυτή, προσθέτει, «όσο καθυστερεί η απαγγελία του κατηγορητηρίου, τόσο προφανέστερο γίνεται ότι ξεπερνάμε τους κανόνες για τη δίκαιη δίκη που θέτει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και οι κανόνες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Αυτό που περιμένουμε εμείς από την τουρκική Δικαιοσύνη είναι το αυτονόητο, να υπάρξει άμεσα κατηγορητήριο, που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά και να ολοκληρωθεί η δίκη το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με τη στάση του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως υπάρχει μία σαφής διαφορά της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΝΑΤΟ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση» εξήγησε «σαφέστατα έχει διαβάσει με ακρίβεια την κατάσταση, έχει υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και γι' αυτόν τον λόγο έχει ενισχύσει σημαντικά τις εθνικές μας θέσεις», ενώ «το ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση έχει κρατήσει την πολιτική ίσων αποστάσεων, που είχε κρατήσει και στο παρελθόν, με κατεξοχήν χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της εισβολής στην Κύπρο». «Είναι αναμενόμενη αυτή η τακτική, μολονότι όλοι μας την αντιπαραβάλλουμε με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιλαμβανόμαστε από αυτήν την αντιπαραβολή, γιατί είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει δική της πολιτική άμυνας, τέτοια που να μπορεί, όχι μόνο να ελέγχει άλλες ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ή τα μεταναστευτικά κύματα, τα οποία δεν είναι στην πραγματικότητα απειλή, αλλά να μπορεί πράγματι να εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα κάθε χώρας σαν να είναι τα σύνορα της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Σχετικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «πρέπει να επιμείνουμε στην ορθή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, προφανώς περιφρουρώντας ταυτόχρονα και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Έχουμε όχι ανησυχία αλλά την υποχρέωση να μεριμνήσουμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται» τόνισε.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, αναγνώρισε σημαντική πρόοδο, σημειώνοντας όμως πως «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοιχτό, σε καμιά περίπτωση όμως η συμφωνία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ότι είναι στο τσεπάκι μας. Το ζήτημα όμως ότι τρεις φορές θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών σε διάστημα μικρότερο των 20 ημερών [...] όλη αυτή η κινητικότητα δείχνει ότι τα πράγματα προωθούνται και μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Σχετικά με το θέμα των γαλλικών φρεγατών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Δόθηκαν εξηγήσεις και από τον κ. Καμμένο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Έχουν υπάρξει συζητήσεις μεταξύ του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού - δηλαδή στο ανώτατο επίπεδο - για διάφορα σενάρια εξοπλισμού του πολεμικού μας ναυτικού, μεταξύ των οποίων και το θέμα της χρονομίσθωσης, δεν έχουν όμως καταλήξει ακόμη αυτές σε συγκεκριμένη συμφωνία, ακριβώς γιατί πρέπει να διερευνήσουμε κάθε εναλλακτική δυνατότητα, που αφορά την ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, όχι γιατί είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε μία κούρσα, ένα κυνήγι εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά γιατί η διατήρηση της αποτρεπτικής μας δύναμης είναι προϋπόθεση και για την ειρήνη στο Αιγαίο και για την προώθηση ενός πραγματικού ισότιμου διαλόγου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ