Υγεία

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκδηλώνεται, όταν αυτή η ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη συμβαίνει στα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Πολύποδες

Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου προέρχονται από μικρούς, μη καρκινικούς (καλοήθεις) όγκους που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες και οι οποίοι σχηματίζονται στα εσωτερικά τοιχώματα του παχέος εντέρου.

Ορισμένοι από αυτούς τους πολύποδες μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις καρκίνους του παχέος εντέρου με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση, την διαδικασία εξέτασης της εσωτερικής επένδυσης του εντέρου.

Μετάσταση

Τότε, τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου θα εισχωρήσουν και θα καταστρέψουν τον υγιή ιστό, που βρίσκεται κοντά στον όγκο, προκαλώντας πολλές επιπλοκές.

Μετά το σχηματισμό κακοήθων όγκων, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του αίματος και του λεμφικού συστήματος, με αποτέλεσμα να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία, όπου κάνουν το ίδιο πράγμα από την αρχή: εισχωρούν και καταστρέφουν υγιείς ιστούς.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μετάσταση και το αποτέλεσμα είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν ταυτίζεται πάντα με τον καρκίνο του ορθού, αλλά συχνά εμφανίζονται μαζί και περικλείονται στη διάγνωση για καρκίνο του παχέος. Ο καρκίνος του ορθού προέρχεται από το ορθό, που απέχει μερικά εκατοστά από το παχύ έντερο και βρίσκεται πλησιέστερα προς τον πρωκτό.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρόληψη μέσω της διατροφής

Η διατροφή είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών όγκων στο παχύ έντερο. Επειδή ο καρκίνος προκαλείται από μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση του παχέος εντέρου, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η κάθε τροφή περνάει μοιραία από το παχύ έντερο.

Τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου:

  • Αβοκάντο: Οι ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι περνούν ομαλά διαμέσου του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης και τα μαύρα φασόλια, είναι πολύ καλές σε αυτή την περίπτωση.
  • Γλυκοπατάτες: Οι τροφές με πολλά αντιοξειδωτικά είναι μια επίσης καλή επιλογή για πρόληψη απέναντι σε κάθε τύπο καρκινικών κυττάρων, επειδή εμποδίζουν την οξειδωτική βλάβη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Τροφές όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα καρότα είναι ιδανικές πηγές αντιοξειδωτικών.
  • Τζίντζερ (πιπερόριζα): Τα διάφορα μπαχαρικά ενεργούν ως αντιφλεγμονώδη που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Εκτός από τζίντζερ, βάλτε στο φαγητό σας σκόρδο, κουρκούμη, ρίγανη και κρεμμύδια, δηλαδή υλικά που που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τον καρκίνο.
  • Γιαούρτι: Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και παρέχουν καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...