Απόψεις

Και τώρα τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό των F-16; Οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις και το παρασκήνιο

Και τώρα τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό των F-16; Οι χθεσινές δηλώσεις Καμμένου δεν “σκότωσαν” το πρόγραμμα αλλά έκαναν σαφές ότι η Αθήνα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια υποχωρήσεων που μπορούσε να κάνει για να το κρατήσει “ζωντανό”.

Τι έγινε σαφές με τις δηλώσεις Καμμένου:

• Όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί το τελευταίο διάστημα για τα οικονομικά δεδομένα του προγράμματος εκσυγχρονισμού δεν είναι διαπραγματευτικοί ελιγμοί της ελληνικής κυβέρνησης. Τα οικονομικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν είναι στο χέρι της να τα ξεπεράσει για τα F-16 αλλά και για οποιοδήποτε άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

• Η άποψη ότι η καταβολή των δόσεων όπως αυτές προβλέπονται στην αμερικανική πρόταση είναι δυσβάσταχτες για την Ελλάδα, δεν είναι απλά “γκρίνια” του Καμμένου, όπως πολλοί πίστευαν. Στη τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε κατανοητό ότι αποτελεί κοινή κυβερνητική γραμμή. Ο Τσακαλώτος είπε ότι μέχρι το 2021 δεν μπορεί να αποδεσμεύσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για εξοπλισμούς και ο Τσίπρας επιβεβαίωσε πως η πολιτική βαρύτητα του προγράμματος ,αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει την ελληνική κυβέρνηση να αγνοήσει τα οικονομικά δεδομένα. Συνεπώς η “κόκκινη γραμμή” για τις δόσεις είναι κοινή για τους συγκυβερνήτες.

•Η Ελλάδα ελπίζει σε “πολιτική λύση” για να “ξεκολλήσει” το πρόγραμμα, με την προσαρμογή των δόσεων στα δικά μας δεδομένα.Μία λύση θα ήταν το πολυσυζητημένο κονδύλι του Κογκρέσου που αφορά στη περίοδο του 2019 και μετά να απελευθερωθεί άμεσα ή να δοθούν εγγυήσεις για την αποδέσμευσή του.Η Ελλάδα έχει δώσει στις ΗΠΑ πολλά, ειδικά τους τελευταίους μήνες και αναμένει κάτι να λάβει ως αντάλλαγμα.

Υπάρχουν άλλες λύσεις αν τελικά ο εκσυγχρονισμός των F-16 δεν προχωρήσει;

Στην ΠΑ ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια και γι΄ αυτό θέλουν να τελειώνει όσο το δυνατόν νωρίτερα η εκκρεμμότητα, θετικά ή αρνητικά.

Μπορεί να υπάρξει άλλη πρόταση εκτός από την υπάρχουσα; Πιθανότατα. Πριν μερικούς μήνες η Boeing είχε κάνει κρούση για να μπει στο πρόγραμμα. Τώρα ακούγονται πληροφορίες και για άλλες εταιρείες. Όπως και να ΄χει αν δεν υπάρξει οριστική απόφαση για την υπάρχουσα πρόταση δεν μπορεί να συζητηθεί οτισήποτε άλλο.

Υπάρχει πρόβλημα αν το πρόγραμμα ναυαγήσει; Προφανώς υπάρχει, αλλά όπως πραναφέραμε υπάρχουν και λύσεις.

Τα F-16 όσο κι αν ακουστεί παράδοξο δεν τα “βοήθησε” η ραγδαία κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκάλυψε μια σειρά μεγάλων προβλημάτων στις ΕΔ και στην ΠΑ, τα οποία απαιτούν λύσεις αύριο. Το “αφήγημα” του F-16 απαντά σε ανάγκες της ΠΑ την επόμενη πενταετία όταν το άγχος των επιτελών της ΠΑ έχει χρονικό ορίζοντα 24ωρου, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα.

 

πηγή: militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές