Κόσμος

Και επισήμως έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας: Επτά κατασκοπευτικά των ΗΠΑ «σάρωσαν» ρωσικές βάσεις στην Συρία - Υπό την προστασία Spetsnaz ο Ασαντ

Επτά αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη «σάρωσαν» τον εναέριο χώρο κατασκοπεύοντας από απόσταση τις δύο ρωσικές βάσεις στην Συρία (Hmeymim και Tartus) , με τα ένα  από αυτά να απογειώνεται  από την Κρήτη.

Έτσι η Ελλάδα εμπλέχθηκε εμμέσως ήδη στην ...επικείμενη αναμέτρηση Ρωσίας  και ΗΠΑ στην Συρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικού μέσου, ελέχθη ότι ο Αμερικανός πρέσβης σε συνάντηση του στο ΥΠΑΜ, ζήτησε τα ελληνικά αεροδρόμια : των Ιωαννίνων , της Λάρισας , της Ανδραβίδας και της Αλεξανδρούπολης από την ελληνική κυβέρνηση.

Το τι ακριβώς θα αποφασισθεί και ποια στάση θα τηρήσει η Ελλάδα ...στην επερχόμενη κρίση θα μάθουμε ως συνήθως στο τέλος.

Η Συρία πάντως φαίνεται όμως να είναι  ο κύριος τομέας σύγκρουσης των τεραστίων συμφερόντων Ρωσίας και ΗΠΑ , αλλά υπάρχουν πληροφορίες στο ρωσικό τύπο για άνοιγμα ...αμέσως και του ουκρανικού μετώπου για αντιπερισπασμό στην Μόσχα.   

Στον ανατολικό τομέα της Μεσογείου, σε άκρως κατασκοπευτική αποστολή  κοντά στις ακτές της Συρίας, 7 αμερικανικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου υλοποίησαν  δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σκοπός τους η πλήρης καταγραφή της αεροπορικής βάσης της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που εδρεύει στην Hmeymim και της ναυτικής βάσης  στην Ταρτούς.

Αυτές οι πληροφορίες αναφέρθηκαν από την ιστοσελίδα Mil Radar, η οποία παρακολουθεί την κίνηση των στρατιωτικών αεροσκαφών, αναφέρει ο ρωσικός τύπος .

Μεταξύ των αμερικανικών αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και παρακολούθησης που εμπλέχθηκαν  σε αυτή την αποστολή ήταν  6 P-8A Poseidon, που ανήκουν  στην κατηγορία των ανθυποβρυχιακών  αεροσκαφών και απογειώθηκαν  από  το στρατιωτικό αεροδρόμιο Sigonella (Σικελία).

Ενώ το  έβδομο αεροσκάφος ήταν το EP-3E Κριός ΙΙ, που εκτελούσε αποστολή ραδιοηλεκτρονικής αναγνώρισης και η απογείωση του  πραγματοποιήθηκε από αεροπορική βάση στην Κρήτη.

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, σύμφωνα με το ekriti.gr  έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές, στο πλαίσιο των μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων Enduring Freedom (OEF) και Enduring Iraqi Freedom (OIF), σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα. Επίσης, αεροπλάνα αυτού του τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας των ΗΠΑ στην Αφρική, αλλά και στην Λατινική Αμερική.

Στο μεταξύ, ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται η Ρωσία, σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, μετά τις απειλές της Δύσης. Η Μόσχα δηλώνει ότι κάθε βία κατά της Συρίας συνιστά παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, ενώ έδωσε εντολή σε πλοία της να αποπλεύσουν από τη συριακή ναυτική βάση τους στην Ταρτούς, «για λόγους ασφαλείας».

Πληροφορίες φέρουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να ευρίσκεται σε ειδικό υπόγειο δωμάτιο στην αεροπορική βάση Hmeymim, το οποίο φρουρείται από πάνοπλους και ειδικά εκπαιδευμένους Ρώσους Spetsnaz.

Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος είναι  η εικόνα από ξένα ραντάρ που αποδεικνύουν  ότι κανένα πολιτικό ή στρατιωτικό αεροσκάφος δεν πετά  στον εναέριο χώρο της Συρίας. Όλες κυριολεκτικά  οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροσκάφη των οποίων περνούν από τη Συρία, έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους και ακολουθούν άλλες διαδρομές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος στρατηγός ε.α.  Γεβγένι Μπουζίνσκυ φέρεται να δήλωσε χθες στον ξένο τύπο ότι η κατάρριψη αμερικανικών πυραύλων είναι το  ελάχιστο που θα πράξει  η Ρωσία…εάν «χυθεί» ρωσικό αίμα στη Συρία, διότι  τότε οι Αμερικανοί «θα δουν να χύνεται και δικό τους αίμα », σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ο Γεβγένι Μπουζίνσκυ  είναι  αντιπρόεδρος του Ρωσικού Κέντρου Πολιτικών Μελετών (Κέντρο PIR), αποστρατεύτηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2009 ως υποστράτηγος , ενώ μεταξύ 1976 και 1992 ήταν αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου και αργότερα υπηρέτησε σε διάφορες καίριες θέσεις στο Υπουργείο Άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος πληροφοριών του στρατού...και σαφώς γνωρίζει επακριβώς τι δηλώνει.

Αυτό δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά στην νατοϊκή αεροπορική και ναυτική επιχείρηση κατά συριακών στόχων …την συνέχεια όμως δεν την γνωρίζει απολύτως κανένας …μόνο ο  παντοδύναμος Θεός.  

https://youtu.be/SxbqND075lQ?t=2

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ