Υγεία

Θερίζει η ιλαρά σε Ελλάδα και Ευρώπη – Προτάσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης (χάρτης)

Πενήντα επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από ιλαρά, ενώ την τελευταία εβδομάδα, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέγραψαν 68 νέα περιστατικά. Την ίδια ώρα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται πρωτοφανής έξαρση. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έσπευσε να καταθέσει προτάσεις όχι μόνο  για την  αντιμετώπιση της… διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό  αλλά και  για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία, επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς, παρατηρείται στη νότια Ελλάδα.

Στη  πλειονότητά τους, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν αποκλείει την αύξηση και επέκταση των κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών, αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα στη γηραιά Ηπειρο, έχουν καταγραφεί από το 2016 έως σήμερα περισσότερα από 20.000 κρούσματα ιλαράς ενώ σε πολλές χώρες της ΕΕ παρατηρείται πρωτοφανής έξαρση. 

Με αφορμή τα στοιχία αυτά η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατάθεσε προτάσεις για την  αντιμετώπιση της… διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό και τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC( Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων )το 2017 στην ΕΕ/ΕΟΧ παρατηρήθηκε αναζωπύρωση της ιλαράς και η πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίστηκαν σε μη εμβολιασμένα άτομα, ενώ το 37% των περιπτώσεων αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων ιλαράς το 2017 αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία , την Ιταλία και την Ελλάδα .

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι τα κρούσματα ιλαράς άρχισαν να αναφέρονται τον Μάιο του 2017 και ο αριθμός αυξήθηκε έντονα για το υπόλοιπο έτος. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών αντιπροσώπευαν το 45% του συνόλου των περιπτώσεων, ενώ το 70% των περιπτώσεων ιλαράς εμφανίστηκαν σε Έλληνες πολίτες, Ρομά.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ, ο επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις, αρμόδιος για θέματα υγείας δήλωσε τα εξής: «Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά και αποδοτικά από οικονομική άποψη μέτρα δημόσιας υγείας που αναπτύχθηκαν τον 20ό αιώνα. Ως γιατρός θεωρώ ότι είναι αποθαρρυντικό να βλέπουμε να πεθαίνουν παιδιά λόγω ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης, λόγω διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό ή λόγω έλλειψης εμβολίων. Τα λοιμώδη νοσήματα δεν περιορίζονται εντός των εθνικών συνόρων. Η ανεπαρκής ανοσοποίηση σε ένα κράτος-μέλος θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η συνεργασία στον τομέα αυτό είναι προς όφελος όλων μας. Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας, ας εμβολιαστούμε!»

Η πρόταση της Επιτροπής καλεί τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν συγκεκριμένες δράσεις, μεταξύ των οποίων την υλοποίηση των εθνικών και/ή περιφερειακών προγραμμάτων εμβολιασμού έως το 2020, τα οποία θα περιλαμβάνουν έναν στόχο για επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον 95% για την ιλαρά, καθώς και την ορθή πληροφόρηση στο κοινό προκειμένου να καταπολεμηθούν οι μύθοι σχετικά με τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο εμβολιασμός σώζει από 1 έως 3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ υπολογίζεται ότι τα εμβόλια θα σώσουν, κατά την επόμενη δεκαετία, άλλα 25 εκατομμύρια άτομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...