Απόψεις

Η Τουρκία απειλεί, η Αθήνα προειδοποιεί και η Ευρώπη στηρίζει



Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  – 

Με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία και στις πρόωρες κάλπες της 24ης Ιουνίου βρίσκεται πλέον η Αθήνα. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα, προσπαθώντας να προβλέψει την επόμενη ημέρα. Κυβερνητική πηγή παραδέχεται ότι το επόμενο δίμηνο το υπουργείο Άμυνας θα βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν αποκλείεται να οξυνθεί. Δεν αποκλείεται δηλαδή το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει αποδέκτης πυκνότερων προκλήσεων στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο ακροδεξιός εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, άλλωστε, ακολουθούν την πάγια τακτική του εθνικισμού και των απειλών προς τέρψιν του διψασμένου για εθνική ανάταση εκλογικού κοινού τους. Πόσο μάλλον τώρα. Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να συνοδευτεί από μπόλικη ρητορική μίσους κατά της Ελλάδος, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα αναδειχθεί ο «εχθρός της Τουρκίας». Αν και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας μοιάζει ελάχιστα πιθανή, χωρίς να δοθούν τα ανταλλάγματα που ζητάει η Άγκυρα.

Και όλα αυτά, ενώ εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές) το ψήφισμα για «την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτος δικαίου στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία». Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων στην Αθήνα, το πιθανότερο είναι οι Τούρκοι να μην χρησιμοποιήσουν ένοπλα μέσα για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία. Πιθανότατα θα συνεχίσουν τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που διεξάγουν εναντίον της Ελλάδας, όχι χωρίς αποτελέσματα.

Το κλίμα έντασης και ετοιμότητας αποτυπώθηκε και στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας. Με το πένθος να είναι ακόμα έκδηλο για τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι: «το συνέδριο γίνεται μετά τη νέα θυσία στον ακήρυχτο πόλεμο του Αιγαίου» και τόνισε με νόημα ότι «η θυσία του σμηναγού μας δεν θα μείνει έτσι».

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η ηγεσία του υπουργείου κάνει έστω και εμμέσως αναφορά σε «πόλεμο». Το βίντεο που παίχτηκε στην εκδήλωση συμπεριελάμβανε πλάνα από εθνικές και διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις, συνδυασμένα με λήψεις από τα στρατηγικά όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν ήταν τυχαίο, μάλιστα, ότι ξεκίνησε με τη φράση «Μολών Λαβέ», ενώ περιείχε και πλάνο από το μνημείο των Θερμοπυλών: «Ω ξένε, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι εδώ ταφήκαμε, υπακούοντας στα προστάγματά τους…»

Κοτζιάς: «Πάρτε τον χαμπάρι»

Από την  πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης είχε χθες συνάντηση στο γραφείο του με τον πρέσβη της Γαλλίας Christophe Chantepy, η οποία και εστιάστηκε στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος, αλλά και στην πρόσφατη παρέμβαση στήριξης της Ελλάδας από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών καταπιάστηκε και αυτό με τα ελληνοτουρκικά, μέσω ανακοινώσεων και συνεντεύξεων του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει για τις τουρκικές προκλήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «η Τουρκία, αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι της λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα όσον αφορά στον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο, για άλλη μια φορά το παραβιάζει». Ο Κοτζιάς υπενθύμισε ότι τρία διεθνή κείμενα πιστοποιούν την ιδιοκτησία των Ιμίων από την Ελλάδα και «καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι, στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου, οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια, να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, αν και η Τουρκία έχει εστιάσει στις εκλογές, τα τουρκικά μέσα δεν παρέλειψαν να χύσουν μελάνι μετά την «απόφαση-σκάνδαλο», όπως την αποκάλεσαν, της απελευθέρωσης ενός από τους «οκτώ» αξιωματικούς που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Η Χουριέτ συνδέει, μάλιστα, ανοιχτά την υπόθεση των «οκτώ» με την οργάνωση του Γκιουλέν. Εντύπωση προκαλεί πως στα περισσότερα άρθρα που έκαναν την εμφάνισή τους υιοθετήθηκαν σκληροί τόνοι κατά της Ελλάδος, ενώ έγινε και αναφορά για το πώς και ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για την φύλαξή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

 

πηγή: slpress.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...