Κόσμος

Η κρυφή σημασία του κάθε κωδικού πτήσης – Τι σημαίνουν γράμματα και αριθμοί

Έχει περάσει ποτέ από τον νου σας πώς μπορεί να προκύπτουν οι αριθμοί και τα γράμματα που σχηματίζουν τον κωδικό της αεροπορικής πτήσης; Όπως σωστά φαντάζεστε, δεν πρόκειται για τυχαίους αριθμούς και γράμματα.

Τα γράμματα στην αρχή του κωδικού κάθε αεροπορικής πτήσης είναι συντομογραφία του ονόματός της εταιρείας. Επί παραδείγματι, η Virgin Australia είναι VA, η Qantas είναι QF.

Ωστόσο, οι αριθμοί στο δεύτερο μέρος του κώδικα πτήσης είναι εξίσου προσεκτικά επιλεγμένοι και αφορούν πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Όμως, όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός πτήσης, τόσο πιο σημαντική είναι η διαδρομή, με τους αριθμούς να ξεκινούν από το 1.

Συγκεκριμένα, η πτήση QF1 της Qantas είναι για την πτήση από το Σίδνεϊ μέχρι το Λονδίνο, το BA1 της British Airways είναι για την πτήση Λονδίνο προς Νέα Υόρκη ενώ το AC1 της Air Canada για τη διαδρομή Τορόντο – Τόκιο.

Επίσης, εάν ο αριθμός είναι ζυγός είναι επίσης σημαντικό στοιχείο με ορισμένες αεροπορικές εταιρείες να βάζουν ζυγούς αριθμούς για τις πτήσεις προς την ανατολή ή βόρεια. Αντίθετα, για πτήσεις προς δύση ή νότο χρησιμοποιούν μονούς αριθμούς.

Κάποιες άλλες χρησιμοποιούν μονούς και ζυγούς αριθμούς για να δηλώσουν ζεύγη πτήσεων από και προς μία κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη μπορεί να έχει τον αριθμό 204 και η πτήση επιστροφής τον αριθμό 205.

Οι πτήσεις με λιγότερο από τρία ψηφία συνήθως είναι Premium.

Ακόμα, σημειώνεται πως οι αριθμοί πτήσεων προς τον ίδιο προορισμό αυξάνονται διαδοχικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, μια πρωινή πτήση μπορεί να είναι η 401 ενώ η απογευματινή το 405.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ