Σκοπιανό

Επιστολή Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια - Αύριο στην Αχρίδα ο Κοτζιάς

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Ενδεικτική της "φόρας" με την οποία κινείται η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους γείτονες είναι η εσπευσμένη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αχρίδα, όπως και η επιστολή που έστειλε και στις δύο χώρες ο Μάθιου Νίμιτς. Σε αυτή, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έχει καταγράψει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο χωρών όπως αυτά εκφράστηκαν από τους δύο υπουργούς κατά την κοινή συνάντησή τους στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου. Η διαδικασία αυτή είναι τυπική, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ, μάλιστα, έχει δοθεί και στους δύο υπουργούς ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο έχουν ήδη συμπληρώσει.

Στην Αχρίδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρχικά θα έχει δείπνο εργασίας με τον σκοπιανό ομόλογό του, αλλά και πρωινή συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί όλο το φάσμα των ανοιχτών θεμάτων που σχετίζονται με το “ονοματολογικό” με έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτωνος. Πιο συγκεκριμένα, θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου, αλλά θα εστιάσουν ακόμα και στη θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Εξάλλου, και οι δύο πλευρές, με εκατέρωθεν δηλώσεις, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ποτέ. Ενδεικτικό του καλού κλίματος, είναι η πιθανή νέα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ. Αυτό είναι, άλλωστε, και το διακύβευμα της επίσκεψης Κοτζιά. Αυτή είναι που ίσως ξεπεράσει τον σκόπελο των σημείων αγκαθιών, μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας, την οποία η γειτονική χώρα θα περάσει από τη Βουλή. Ουσιαστικά η συμφωνία αυτή μεταξύ των Σκοπίων και των διεθνών οργανισμών θα αποτελεί την απαραίτητη δέσμευση από τη γειτονική χώρα για να προχωρήσει σε όλες τις Συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί η Ελλάδα. Μένει, όμως, ένα όχι και τόσο επουσιώδες πρόβλημα: οι ΑΝΕΛ και η στάση του Πάνου Καμμένου. Το αφήγημα του Μαξίμου λέει ότι οι ΑΝΕΛ ναι μεν δεν θα ψηφίσουν μια λύση που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας για το Σκοπιανό, αλλά δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση. Αντιθέτως, όμως, ο υπουργός Άμυνας έχει δηλώσει ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να εμποδίσει τη συμφωνία. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρξουν άλλοι έξι βουλευτές -τουλάχιστον- για να ψηφίσουν την όποια λύση, εφόσον αυτή υπάρξει, συμπαρατασσόμενοι με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαξίμου, έχουν αρχίσει ήδη τις ασκήσεις επί χάρτου για το πώς θα κληθεί η Βουλή να ανάψει το πράσινο φως στη συμφωνία, εάν τελικώς επιτευχθεί η επίλυση της εκκρεμότητας με τους γείτονες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ