Κόσμος

Zήτησε ελληνικές δυνάμεις το ΝΑΤΟ; Τσίπρας σε Μακρόν: "Οχι δεν θα πολεμήσουμε στην Συρία"

Τη θέση ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προφανώς οι Γάλλοι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, έθεσαν ζήτημα ελληνικής στρατιωτικής δύναμης λόγω εγγύτητας Κύπρου, Κρήτης κτλ.

Ηδη κατασκοπευτικά αεροσκάφη πετούν ανα κύματα από Ιταλία προκειμένου να συλλέξουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν στην Συρία.

Μεταξύ των αμερικανικών αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και παρακολούθησης που εμπλέχθηκαν σε αυτή την αποστολή ήταν 6 P-8A Poseidon, που ανήκουν στην κατηγορία των ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών και απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Sigonella (Σικελία).

EP-3E Κριός ΙΙ, εκτέλεσε αποστολή ραδιοηλεκτρονικής αναγνώρισης και η απογείωση του πραγματοποιήθηκε από αεροπορική βάση στην Κρήτη.

Να πούμε πως σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες μαραθώνιος επικοινωνιών μεταξύ ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας. Ιταλία και Γερμανία ήδη έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν.

Ο Ερντογάν έχει συνομιλήσει με Τραμπ και Πούτιν μήπως και αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση που κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.

Ετσι, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων, είπε ότι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση την πρόταση της Σουηδίας.

Οι δύο άνδρες συζητήσαν για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της Οικονομίας, Ενέργειας και Άμυνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση τους επικεντρώθηκε στο ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο.

Επίσης οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν συνομίλησαν και για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενεργοποίηση της εταιρείας ΤΟΤΑL.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις ως προς το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η Κύπρος εξέδωσε NOTAM για την περιοχή των βρετανικών βάσεων

Ειδοποίηση προς πιλότους για πιθανούς κινδύνους σχετικά με την πορεία πτήσης τους, τη γνωστή και ως ΝΟΤΑΜ, εξέδωσε και μάλιστα δύο φορές η Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργώντας ζώνες ασφαλείας στην περιοχή των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Μεγαλόνησο, με την έκδοση των δύο ειδοποιήσεων, οι χειριστές αεροσκαφών ενημερώνονται για δραστηριότητες της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας νοτίως της περιοχής, με ισχύ μέχρι τις 12 Μαΐου.

Επίσης, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε έκτακτη NOTAM, με ισχύ μέχρι τις 12 Ιουλίου, με στόχο να καθησυχάσει τους χρήστες του FIR Λευκωσίας, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες από δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφορικά με το ρόλο των βάσεων της χώρας στην Κύπρο σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ προετοιμάζει ψυχολογικά την ανθρωπότητα: Ερχεται ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης»στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες».

«Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση» είπε ο Γκουτέρες μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

https://www.youtube.com/watch?v=em9fnggyWzo

https://www.youtube.com/watch?v=yHHRgK71wKk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές