Κόσμος

Υποσχέθηκε καταρρίψεις η Ρωσία: Τον "βασιλιά" της οικογένειας S-300, τους PMU2 FAVORIT έλαβε η Συρία - Το βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό YΠΑΜ

Επιβεβαιώνεται από πηγές του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας η παράδοση στην Συρία του αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU2 FAVORIT. Μάλιστα στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μιλούν για ένα σύστημα που διαφέρει κατά πολύ σε δυνατότητες από το αντίστοιχο ελληνικό και το οποίο θα αλλάξει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Το Βίντεο που δημοσίευσαν είναι χαρακτηριστικό. "Αλλάζουμε την ισορροπία στην Μέση Ανατολή".

Οπως είχαμε ήδη γράψει, ήταν πολύ σημαντικό να μάθουμε ποιο αντιαεροπορικό σύστημα θα παρέδιδε η Ρωσία στην Συρία. Τελικά παρέδωσε το πιο αναβαθμισμένο S-300PMU-2 το οποίο έχει τις υψηλότερες δυνατότητες στην "οικογένεια" των S-300.

Το S-300PMU-2  είναι γνωστό στη Δύση ως SA-20B Gargoyle.

Χρησιμοποιεί το ραντάρ 30N6E1 εμβέλειας 300 χλμ, μπορεί να εντοπίζει 100 στόχους και να εμπλέκεται με 36 και 72 πυραύλους κρου ενώ όλα τα προηγούμενα ραντάρ της οικογένειας S-300 μπορούσαν να εμπλακούν ταυτόχρονα με 6 στόχους και 12 πυραύλους.

Το σύστημα S-300PMU-2 χρησιμοποιεί τον πύραυλο 48N6E2  εμβέλειας 200 χλμ, ταχύτητας Mach 6 ενώ μπορεί να εμπλακεί και με βαλλιστικούς πυραύλους.

Επίσης το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους μικρότερους σε εμβέλεια πυραύλους 9M96E και 9M96E2 , με ακτίνα δράσης 40 και 120 χλμ ταχύτητας Mach 15 κατά πολύ ανώτεροι από τους αντίστοιχους του Patriot PAC-3 ταχύτητας Mach 4.7.

"Η παροχή σύγχρονων συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 στην Συρία αποτελεί σημαντικό βήμα τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, το οποίο θα προστατεύσει την σύμμαχο της Ρωσίας και, γενικά, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση των δυνάμεων στην περιοχή" σημείωσαν πηγές του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα εντοπίστηκε η προσγείωση ενός An-124 στη βάση Khmemeim στη Συρία με άγνωστο υλικό

Σε συνέντευξη του, στο πρακτορείο RIA Novosti, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ.Λαβρόφ, ανέφερε πως η Μόσχα δεν έχει πλέον "ηθικό καθήκον" όσο αφορά την μη παράδοση του συστήματος S-300 στην Συρία.

"Εμείς, η Ρωσία υποσχεθήκαμε, μια δεκαετία πριν, κατ απαίτηση των συνεργατών μας και λαμβάνοντας υπόψιν το επιχείρημα τους ότι η παράδοση των S-300 θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση αν και οι S-300 είναι ένα καθαρά αμυντικό σύστημα. Ακούσαμε τότε την κλήση τους".

"Παρόλ αυτά, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, κυρίως οι επιδρομές των ΗΠΑ, τώρα εμείς , η Ρωσία, δεν έχουμε μια τέτοια ηθική υποχρέωση" είπε ο Σ.Λαβρόφ.

Sputnik: Θα δώσουμε τους S-300 στην Συρία;

Lavrov: O Πρόεδρος μίλησε για το θέμα αυτό. Δεν έχουμε πλέον ηθικές υποχρεώσεις.

Επίσης, ο Σ.Λαβρόφ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πριν από την αμερικανική επίθεση κατά συριακών στόχων , η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει  στους αξιωματούχους των ΗΠΑ ποιες περιοχές της Συρίας αντιπροσώπευαν «κόκκινες γραμμές» για τη Μόσχα και ότι η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να «διασχίσει»  αυτές τις γραμμές.

Κρίσιμες ώρες και ημέρες διανύουμε στην Συρία μετά την επιβεβαιωμένη παράδοση με ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη AN -124 και πλοία, των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στο συριακό στρατό , μιας και το Τελ Αβίβ ήδη προετοιμάζει τα πλάνα του για να « εξουδετερώσει» τα συστήματα αυτά.        

Αυτή η προοπτική «ανησύχησε» το Ισραήλ περισσότερο από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει το Bloomberg.

Ισραηλινοί αναλυτές και πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ως τη μόνη επιλογή «απάντησης»  του Ισραήλ στην παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-300 στη Συρία , «μια άμεση προσπάθεια να τους καταστρέψουν», αναφέρει σχετικό άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων.

«Αυτό όμως θα κατέστρεφε τις ήδη εύθραυστες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, οι οποίες έχουν ακόμη ανοιχτά  κανάλια επικοινωνίας, παρά την υποστήριξη  αντίθετων πλευρών στη Συρία», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Μέχρι τώρα, το Ισραήλ έχει «απολαύσει την ελευθερία κινήσεων» στον συριακό ουρανό, χάρη στην «ανωτερότητα στον αέρα» και το «σιωπηρό πράσινο φως από τη Μόσχα», αλλά και οι δύο αυτές τις συνθήκες μπορεί τώρα να αλλάξουν, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό υποστράτηγο , επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Amos Yadlin, :

«Ξέρω καλά την  Πολεμική Αεροπορία μας, και για αυτό σας λέω ότι έχουμε ήδη τα κατάλληλα σχέδια για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής (S-300 στη Συρία). Μετά την εξάλειψη αυτής της απειλής (...) όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό ρυθμό».

Ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση του δυτικού συνασπισμού στη Συρία ως πράξη επιθετικότητας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, και για αυτό θα πράξει τα πάντα για να αποτρέψει μία ακόμη στο άμεσο μέλλον με κάθε τρόπο προασπίζοντας πρωτίστως τα δικά του συμφέροντα στην Συρία .

https://www.youtube.com/watch?v=K_HgtMrGGgw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ