Κόσμος

Σαρωτικές διελεύσεις ρωσικών μαχητικών ξυρίζουν το USS Donald Cook - Ελαβε θέσεις μάχης με 60 Tomahawk

Κρίσιμες ώρες διανύουμε μετά τις απανωτές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ περί ισχυρής και αποφασιστικής δράσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Συρία .  

Πριν μία ώρα το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook εγκατέλειψε το λιμάνι της Λάρνακας και ήδη έφτασε σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων από την ρωσική βάση της Ταρτούς, μεταφέροντας στα αμπάρια του πυραύλους Cruise Tomahawk έτοιμους να τους εξαπολύσει στο συριακό έδαφος .

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό είναι κλάσεως  "Arleigh Burke" και μεταφέρει πάνω από 60 πυραύλους Tomahawk.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν ξυστά από το αντιτορπιλικό 4 φορές.

Οι πτήσεις που πραγματοποίησαν ήταν εξαιρετικά χαμηλές.

Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιώτητα ποιο τύπο μαχητικού έστειλε η Μόσχα διότι είναι όλα στον αέρα!

Την τελευταία φορά πάντως που έγινε ανάλογο περιστατικό ήταν στην Μαύρη Θάλλασα και τα ρωσικά μαχητικά ήταν φορτωμένα με αντιπλοικά βλήματα Kh-31Α ενώ υπήρξαν ηλεκτρονικές παρεμβολές των Su-24 μέσω της σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny-M που έχει εγκατασταθεί στα αεροσκάφη κατά την διάρκεια του προγράμματος αναβάθμισής τους

Η σουίτα Khibiny-M αναπτύχθηκε κυρίως για την παερμβολή σε συστήματα GPS, ΙNS, και τηλεκατεύθυνσης πυραύλων εποφανείας-επιφανείας και αέρος-επιφανείας. Αναπτύχθηκε από την KNIRTI.

Οι Τούρκοι μεταδίδουν πως οι Ρώσοι το παρενοχλούν διαρκώς και δεν έχουν φύγει από κοντά του.

Oι επόμενες ώρες ίσως είναι οι πιο κρίσιμες για τον κόσμο μας. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να καταστήσει σαφές πως θα πάρει την απόφασή του για«στρατιωτική δράση» των ΗΠΑ στη Συρία τις επόμενες 24-48 ώρες.

 Ο ίδιος δεν αποκλείει μάλιστα απολύτως τίποτα από όλα τις πιθανές κινήσεις στη σκακιέρα, εξετάζοντας ακόμα και επέμβαση του αμερικανικού στρατού!

Ενώ λοιπόν "βράζει" η Ανατολική Μεσόγειος από τις πολεμικές προθέσεις Αμερικανών και Ρώσων , ο πρωθυπουργός του Ισραήλ  Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα το απόγευμα  ότι "το Ισραήλ θα χτυπήσει όποιον σκοπεύει να βλάψει τη χώρα, μετά την αναφορά ξένων ΜΜΕ για ισραηλινή επίθεση σε αεροπορική βάση στην κεντρική Συρία, η οποία ευθύνεται για τον θάνατο 14 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και Ιρανών ."

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την επίθεση, αφού η Ρωσία και η Συρία κατηγόρησαν το εβραϊκό κράτος. Το NBC News ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Ουάσιγκτον είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

«Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει εδώ μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη, ασφάλεια, ασφάλεια για το Σντερότ, ασφάλεια για την περιοχή δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας,  ασφάλεια για την έρημο Νεγκέβ, ασφάλεια για το Ισραήλ, ασφάλεια  για το μέλλον», είπε ο Νετανιάχου.

«Έχουμε μια σαφή και απλό κανόνα  και φροντίζουμε συνεχώς να το εκφράζουμε ...αν κάποιος μας  επιτεθεί... ξεσηκωνόμαστε και κάνουμε και εμείς επίθεση . Δεν θα  επιτρέψουμε, εδώ στα σύνορα της Γάζας, να μας βλάψουν. Θα τους βλάψουμε εμείς », είπε ο ίδιος.

«Ασφάλεια στο παρόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια στο μέλλον και αυτό που έχουμε εδώ σήμερα είναι μια ισχυρή έκφραση για τη μελλοντική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Νετανιάχου, προφανώς αναφερόμενος στην διπλή ThreatSense Ισραήλ αντιμετωπίζει στο βορρά και στο νότο.

Αυτό που γίνεται όμως κατανοητό είναι ότι σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι τα βάζουν με όλους στην περιοχή της Α.Μεσογείου και αυτό οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις εφόσον  συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό. 

Ο χάρτης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ