Εκκλησία

Εκείνοι που ανεβαίνουν Γολγοθά χωρίς να βλέπουν Ανάσταση

Ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα, αυτή που ονομάζουμε και Εβδομάδα των Παθών...Για κάποιους όμως τα τελευταία χρόνια ο Γολγοθάς είναι μια παγιωμένη κατάσταση και τα Πάθη έχουν γίνει βίωμα.

Την Εβδομάδα των Παθών λοιπόν θυμόμαστε εκείνους τους υπηρέτες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, οι οποίοι διέρχονται μια σειρά από δοκιμασίες. Σηκώνουν το δικό τους σταυρό και προσδοκούν την Ανάσταση, η οποία όμως ούτε φέτος καθώς φαίνεται θα έρθει.

1) Oι απαχθέντες Μητροπολίτες

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Γιοχάνα Ιμπραχίμ έπεσαν στα χέρια των απαγωγέων τους. Η τύχη τους αγνοείται και τα σενάρια ακόμη και για τραγικό φινάλε στην ούτως ή άλλως θλιβερή ιστορία τους πολλαπλασιάζονται.

Οι ενδείξεις, όσο θλιβερό και αν είναι αυτό, συγκλίνουν προς την κατεύθυνση πως μαρτύρησαν στα χέρια των απαγωγέων τους, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις οι προσευχές όλων είναι να διαψευστούν τα σενάρια.

Αυτά τα χρόνια τα σενάρια ήταν πολλά και πολυποίκιλα. Κάποιοι είπαν πως οι Επίσκοποι δολοφονήθηκαν γιατί οι Ρώσοι αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα των Tσετσένων για ανταλλαγή κρατουμένων και άμεση απελευθέρωση ομοεθνών τους αυτονομιστών που κρατούνταν σε ρώσικες φυλακές.

Κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για μια προσπάθεια μέσω Κατάρ για να πληρωθούν λύτρα. Όλα αυτά όμως στην αρχή. Σήμερα 5 χρόνια μετά άκρα του τάφου σιωπή....

2) Ισως η τραγικότερη φιγούρα...Ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά εκεί στα Άγια χώματα που σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός μας...Ο λόγος για τον Πατριάρχη Ειρηναίο που από το 2008 μέχρι σήμερα παραμένει έγκλειστος με άνωθεν εντολή και με την σαφέστατη ευθύνη και των ελληνικών κυβερνήσεων. Τα πρόσφατα προβλήματα υγείας έφεραν πέρυσι τέτοιες μέρες υποκριτικά στο πλευρό του ακόμη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο κ.Ειρηναίος περνάει τις ημέρες απομόνωσης με προσευχή, μελέτη και γραφή, ενώ ακόμη φοράει την παραδοσιακή μαύρη ενδυμασία και το καλιμαύχι των ελληνορθοδόξων κληρικών.

3) Ο μεγάλος διωγμός των Χριστιανικών πληθυσμών από την Μέση Ανατολή. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τεράστια επιχείρηση εις βάρος των Χριστιανών σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Ιράκ, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος και βέβαια η Συρία με την επέλαση των τζιχαντιστών

4) Ο άλλος διωγμός των Χριστιανών! Όλος ο πλανήτης έχει εστιάσει την προσοχή του στις τραγικές μέρες που διανύει η Χριστιανοσύνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όμως και σε άλλα σημεία του πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αδυσώπητος διωγμός! Χριστιανοί στις Φιλιππίνες δανείζονται χιτζάμπ των μουσουλμάνων γειτόνων τους για να ξεφύγουν, οικογένειες τρώνε τις κουβέρτες τους για να επιβιώσουν, σε χώρες όπως το Πακιστάν δολοφονούνται για την πίστη τους και τόσα άλλα.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μόνο ενδεικτικές των παθών που περνούν κάποια μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε λοιπόν να είναι η τελευταία χρονιά δοκιμασιών για αυτούς αλλά και για όλες τις βασανισμένες ψυχές....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ