Πολεμικό Ναυτικό

Δόγμα "χτυπήστε με SCALP από πλοία και μαχητικά" : Στις 23 Ιουνίου η τελετή παράδοσης των πρώτων F-35 στην Τουρκία


Οπως έγινε γνωστό, στις 23 Ιουνίου 2018 θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης των δύο πρώτων μαχητικών F-35 της THK και στην Ελλάδα φαίνεται ότι επικρατεί το δόγμα που περιεγράψαμε στο άρθρο Τι θα γίνει αν αυτά τα όπλα ενταχθούν μαζικά στο ελληνικό οπλοστάσιο; Ανησυχία στην Τουρκία από την γαλλική εμφάνιση στην Συρία…
https://twitter.com/SavunmaSanayiST/status/987236007681589248?ref_src=twsrc%5Etfw

Η χρήση πυραύλων SCALP EG από γαλλικά Rafale και το πολεμικό ντεμπούτο του MdCN/SCALP Naval από γαλλικές φρεγάτες κατά στόχων στην Συρία φαίνεται ότι ήταν καθοριστικό για την διαμόρφωση ενός δόγματος αντιμετώπισης των τουρκικών F-35 αν αυτοί τελικά ενταχθούν στην THK.

Στρατηγικοί πυραυλικοί φορείς από πλοία και μαχητικά ασύλληπτης εμβέλειας σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποτρέψουν επίθεση από τουρκικά F-35 καθώς το τουρκικό κόστος θα είναι αρκετά μεγάλο.

Ενα ελληνικό F-35 δεν μπορεί να δει ένα τουρκικό F-35 άρα αυτό που μένει είναι η αναβάθμιση του δικτύου έγκαιρης ειδοποίησης, ραντάρ κτλ και η απόκτηση στρατηγικών όπλων σε μεγάλο απόθεμα για μαζικό πλήγμα στα βάθη της Τουρκίας τόσο από μαχητικά όσο και από πολεμικά πλοία.

Οπως έχει γίνει γνωστό, οι 2 FREMM έρχονται από τη Γαλλία χωρίς εκπτώσεις στον εξοπλισμό τους όπως ακριβώς αναφέραμε στο άρθρο μας Xτυπάμε στα βάθη της Ανατολίας: Αποδεσμεύουν και Scalp οι Γάλλοι – Aυτές είναι οι δύο φρεγάτες FREMM που μας δίνουν – Στο τραπέζι και EXOCET.

Οι 2 γαλλικές φρεγάτες έρχονται στην Ελλάδα με καθεστώς ενοικίασης για πέντε χρόνια (2018-2023) με τυπική διαμόρφωση 16 αντιαεροπορικών βλημάτων μικρού-μέσου βεληνεκούς (άνω των 30 χιλιομέτρων) και 16 βλήματα προσβολής στόχων εδάφους SCALP-Naval μέγιστου βεληνεκούς 1.000 χιλιομέτρων.

Ερωτηματικό μόνο αποτελεί αν οι 2 FREMM που θα έρθουν στην Ελλάδα - κατά πάσα πιθανότητα οι D-653 Languedoc και D-650 Aquitaine - θα φέρουν δυνατότητα εκτόξευσης αντιαεροπορικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς Aster-30 (120 χιλιόμετρα μέγιστο βεληνεκές).

Ελπίζουμε μαζί με τους Scalp Naval να έρθουν και οι Aster-30. Θα είναι ότι καλύτερο αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην απόκτηση Scalp Naval.

Oι Scalp στοχεύουν στόχους υψηλής επιχειρησιακής και πολιτικής αξίας, όπως οι γέφυρες του Βοσπόρου, το στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη, οι ναύσταθμοι του Γκιολτσούκ, της Σμύρνης, του Ακσάζ και της Μερσίνας, τα αεροδρόμια του Εσχί Σεχίρ, σταθμοί έγκαιρης προειδοποίησης, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κλπ. κλπ.

Στόχοι: Ευκολίες Αεροδρομίων, Ελλιμενισμένα Πλοία, Γέφυρες, Ενισχυμένοι στόχοι καθώς και Στόχοι στρατηγικού ενδιαφέροντος

Οπως φαίνεται από τον χάρτη στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, οι δύο φρεγάτες FREMM θα «κλειδώσουν» το Αιγαίο,η  μία στο Β. Αιγαίο και η δεύτερη στο Νότιο, περιπολώντας και ανιχνεύοντας οποιαδήποτε κίνηση των Τούρκων. Εκτός όμως από τις αντιαεροπορικές δυνατότητες το πλοίον μπορεί να χτυπήσει στόχους και βαθιά μέσα στην ενδοχώρα με τον SCALP Naval, την ναυτική έκδοση των πυραύλων Scalp που φέρουν τα Ελληνικά Mirage 2000.

Ειπώθηκε επ' ακριβώς: «Ξεμυτίζοντας από το Σούνιο οι FREMM μπορούν να χτυπήσουν την Άγκυρα»!

Οι Τούρκοι πλέον βλέπουν να υλοποιείται ένα εφιάλτικό γι αυτούς σενάριο όπως ακριβώς το είχαμε περιγράψει εδώ και καιρό στο άρθρο Oι Τούρκοι διάβασαν pentapostagma.gr και τρελάθηκαν: «Η Ελλάδα παίρνει FREMM – Χτυπάνε με Scalp Naval στα βάθη της Ανατολίας».

Οι φρεγάτες FREMM που θα μισθωθούν στην Ελλάδα, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Εκτόπισμα 6.000 τόνων

Μέγιστη συνεχή ταχύτητα 27 κόμβων

Ο κάθετα τοποθετημένος εκτοξευτήρας MBDA SYLVER A43, με 16 κελιά για ισάριθμους πυραύλους. Από το συγκεκριμένο σύστημα μπορούν να εκτοξευτούν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 15 έχουν βεληνεκές μέχρι 30 χιλιόμετρα.

Ο κάθετα τοποθετημένος εκτοξευτήρας MBDA SYLVER A70 VLS με 16 κελιά για ισάριθμους πυραύλους. Από το συγκεκριμένο σύστημα μπορούν να εκτοξευτούν οι πύραυλοι κρουζ τύπου SCALP Naval βεληνεκούς έως και 1.000 χιλιόμετρα. Από το σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VLS) τύπου Sylver A70 πορούν να εκτοξευθούν και οι Α/Α πύραυλοι Aster 30

8 πυραύλους επιφανείας – επιφανείας ΜΜ-40 Exocet Block 3

1 πυροβόλο τύπου Leonardo Oto Melara 76 mm

2 σταθμοί οπλισμού (RWS) με πυροβόλα των 20mm

Δυνατότητα μεταφοράς ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου ΝΗ-90 και AW101

Ραντάρ Heracles, το οποίο έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 16 στόχων, τη στιγμή που οι MEKO-200 και οι αναβαθμισμένες Standard μπορούν να εμπλέξουν έως 2 στόχους ταυτόχρονα.

Σόναρ κύτους τύπου Thales UMS 4110 CL

Συρόμενο σόναρ τύπου Thales UMS 4249 CAPTAS4

2 εκτοξευτές τορπιλών τύπου Eurotorp για τορπίλες MU90

Το βλήμα Aster-15 έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει υποηχητικούς και υπερηχητικούς στόχους σε μικρά και μεσαία βεληνεκή. Το ελάχιστο βεληνεκές του είναι 1,7 χιλιόμετρα και το μέγιστο ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα. Το μήκος του βλήματος είναι 4,2 μέτρα, η διάμετρός του 180 χιλιοστά και το βάρος του 310 κιλά.

Το SCALP-Naval αποτελεί εξέλιξη του γνωστού στην ΠΑ βλήματος αέρος-εδάφους SCALP-EG. Εκτοξεύεται από το σύστημα Sylver A-70 και χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και ηλεκτροπτικό σύστημα ταυτοποίησης εδάφους κατά την τερματική φάση της πτήσης. Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval είναι της τάξεως των 1.000 χιλιομέτρων.

Αμόκ στα τουρκικά ΜΜΕ από την ελληνική απόκτηση φρεγατών FREMM, μια απόκτηση που την είχε προαναγγείλει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ από αρχές Ιανουαρίου και ασχολήθηκε συνέχεια με το θέμα φέρνοντας στη δημοσιότητα όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξέταζε το Υπουργείο Άμυνας μαζί με τους Γάλλους αξιωματούχους.

Η είδηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες δεν πέρασε απαρατήρητη από τον τουρκικό Τύπο.

Υπήρξαν πάρα πολλές αναφορές με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι αυτές της Vatan που λέει ότι «η Ελλάδα φοβήθηκε και προμηθεύεται φρεγάτες», της Aksam που αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα νοικιάσει φρεγάτες από τη Γαλλία» και της TRThaber που αναφέρει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζονται με γαλλικά πλοία.

Πάντως εάν η Ελλάδα «φοβήθηκε», η Τουρκία που αγοράζει S-400 και έχει παραγγείλει F-35 και φτιάχνει και… αεροπλανοφόρο, πρέπει να είναι απόλυτα τρομοκρατημένη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης