Κόσμος

Γαλλία και Γερμανία ετοιμάζουν νέο μαχητικό αεροσκάφος -Θα αντικαταστήσει τα Rafale και τα Eurofighter Typhoon

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν στις βασικές προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο από το 2040 θα αντικαταστήσει τα Eurofighter Typhoon και τα Rafale.

Οι βάσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν μπει τον περασμένο Ιούλιο και αξιωματούχοι των δύο χωρών θα υπογράψουν έγγραφα με τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, στο περιθώριο του Berlin Air Show, το οποίο ξεκινά την Τετάρτη, σύμφωνα με γερμανικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το εν λόγω νέο αεροσκάφος θα μπορεί να επιχειρεί τόσο μόνο του, όσο και επικεφαλής μοίρας άλλων όπλων μεταξύ των οποίων και drones, ενώ θα έχει την ικανότητα να εκτελεί τόσο αμυντικές όσο και επιθετικές αποστολές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν το νέο μαχητικό θα πετά μόνο επανδρωμένο ή και μη. Ο στόχος είναι τα νέα αεροσκάφη να αρχίσουν να επιχειρούν από το 2040, με περιορισμένες δυνατότητες.

Επιπλέον, η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να υπογράψουν και έγγραφο στο οποίο θα συμφωνούν να αναπτύξουν από κοινού ένα νέο αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης, με στόχο να είναι λειτουργικό έως το 2035, σύμφωνα με τις ίδιες γερμανικές στρατιωτικές πηγές. Αυτό το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε υποβρύχιες συρράξεις, παρακολούθηση και υποστήριξη και μακροπρόθεσμα θα ανοίξει σε άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ