Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος κατά Βούλγαρων: Λάθος η «μητρότητα» στους Σκοπιανούς - Μητέρα Εκκλησία όλων των βαλκανικών λαών είναι η Κωνσταντινούπολη - Και βολές για την Σύνοδο του Κολυμπαρίου

Τελικά η επίσκεψη των Σκοπιανών στο Φανάρι είχε ζουμι... Μπορεί για την επίσκεψη του Σκοπιανού προέδρου να βγήκε μια τυπική και ανούσια ανακοίνωση, αλλά μετά την επίσκεψη από όμιλο Καθηγητών και τελειοφοίτων σπουδαστών του Σεμιναρίου των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης της Αχρίδος» είχαμε ειδήσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας στην ομάδα αυτή για τις διορθόδοξες σχέσεις ζήτησε ευθύτητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη ενέργεια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να δώσει «εκκλησιαστική μητρότητα» στην σχισματική Εκκλησία της ΠΓΔΜ.

«Θίγω αυτό το θέμα επειδή θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Αυτή η ενέργεια της αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας ήταν λανθασμένη. Δεν βοηθεί. Περιπλέκει τα πράγματα. Η Μητέρα Εκκλησία όλων των βαλκανικών λαών είναι η Κωνσταντινούπολη. Αυτό το λέει η αδέκαστος ιστορία. Αυτή που συζητείται είναι μια πλασματική μητρότης. Και δεν μπορεί η Βουλγαρία να σας εισαγάγει στην Κανονικότητα, σε κανονικές σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες.

Στη συνέχεια άφησε αιχμές για την στάση της Βουλγαρικής Εκκλησίας και στην Σύνοδο της Κρήτης.

Εις ταςδιορθοδόξους σχέσεις πρέπει να υπάρχει ευθύτης, εντιμότης και ειλικρίνεια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κάθε φορά που συγκαλείται Σύναξη Ορθοδόξων Προκαθημένων είτε εδώ, είτε εις το Σαμπεζύ, η προσπάθειά του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να βάζουμε όλα τα θέματα τα διορθόδοξα πάνω στο τραπέζι και να τα συζητούμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Το ίδιο κάναμε και εις το θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, την οποία ετοιμάσαμε όλες οι Εκκλησίες μαζί. Η τελευταία Σύναξις των Ορθοδόξων Προκαθημένων ήταν τον Ιανουάριο του 2016 στο Σαμπεζύ και συζητήσαμε, έστω και με δυσκολίες μερικές φορές εκεί, όλα τα θέματα και ετοιμάσαμε τα κείμενα τα οποία θα ενέκρινε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος.

Ετοιμάσαμε τον Κανονισμόν λειτουργίας της και είπαμε, “τον Ιούνιο καλή Αντάμωση στην Κρήτη”. Τα υπέγραψαν όλοι και πέρασαν τρεις, τέσσερις μήνες χωρίς να προκύψει κάτι το καινούργιο, χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς, και την τελευταία στιγμή τέσσερις Εκκλησίες είπαν εμείς δεν ερχόμαστε. Όμως η Σύνοδος έγινε. Αλλά αυτό δεν δείχνει εντιμότητα και ειλικρίνεια από μέρους αυτών των τεσσάρων Εκκλησιών, αφού τα είχαμε συμφωνήσει και τα είχαμε υπογράψει όλα».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε προχθές, Τρίτη, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ με την οικογένεια και τη συνοδεία του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις καλές και φιλικές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, καθώς συναντώνται συχνά σε διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται στην Πόλη.

Ο Πατριάρχης προέτρεψε τους φοιτητές να επισκέπτονται συχνά την Πόλη και την Έδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας. «Να ξέρετε ότι σας αγαπούμε και να έρχεστε όποτε θέλετε σε αυτή την όμορφη και ιστορική Πόλη, όπου είναι οι Αυλές της Μητρός Εκκλησίας από την οποία πήρατε και εσείς, και όλοι οι βαλκανικοί λαοί, και η Ρωσία, το βάπτισμα και τα φώτα του Χριστιανισμού.

Εντύπωση προκάλεσε η αγκαλιά του προς τους Σκοπιανούς παρά τα θέματα που υπάρχουν με την Ελλάδα.

Επομένως, κάθε φορά που έρχεστε εδώ κοντά μας, στην Κωνσταντινούπολη, δεν πρέπει να αισθάνεσθε ότι είστε ξένοι, ότι είστε επισκέπτες, φιλοξενούμενοι, αλλά ότι είστε στο σπίτι σας. Έχουμε πολλές ελπίδες για εσάς και τη διακονία σας εις την Εκκλησία στο μέλλον. Αυτά ισχύουν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή τα γνωστά προβλήματα μεταξύ της χώρας σας και της Ελλάδος και μεταξύ της Εκκλησίας σας και όλων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ακριβώς, υπολογίζουμε στη νέα γενεά θεολόγων και κληρικών, η οποία μπορεί να συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων γειτονικών λαών και μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Εμείς σήμερα, η δική μας γενεά, η πρεσβυτέρα, θα κάνει ό,τι μπορεί για τη βελτίωση της καταστάσεως, ιδιαιτέρως το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, που έχει τον συντονιστικό ρόλο εις τα διορθόδοξα πράγματα, και μετά τη δική μας γενεά εσείς θα πάρετε τη σκυτάλη και θα συνεχίσετε, θα καλλιεργήσετε και θα επαυξήσετε αυτές τις καλές σχέσεις μεταξύ των λαών μας και των Εκκλησιών μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία στους Καθηγητές και τους σπουδαστές βιβλία με την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και με τα επίσημα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τα πασχαλινά αυγά και ιερά ενθύμια και τους προσκάλεσε με πατρική στοργή να γευματίσουν μαζί στην Πατριαρχική τράπεζα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...