Εθνικά θέματα

Ασχημη εξέλιξη: Αρχισε η παραγωγή των τουρκικών S-400 - Καμμένος: «Να αντισταθούμε στον υβριδικό πόλεμο» - Εξελίξεις με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ

Ασχημες είναι οι εξελίξεις για την χώρα μας. Μετά το φιάσκο με τις FREMM, ήρθε λίγες ώρες νωρίτερα η ανακοίνωση της Ρωσίας για τους Τουρκικούς S-400.

Tην παραγωγή των συστημάτων αεράμυνας S-400 που θα παρήγγειλε η Τουρκία άρχισε η ρωσική εταιρία Rosoboronexport.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Αλεξάντερ Μιχέεφ, «ξεκινήσαμε την εκτέλεση του συμβολαίου. Δεν μιλούμε για την παράδοση των S-400, εκείνο που ξεκίνησε είναι η παραγωγή τους. Υπάρχουν διάφορα στάδια, εμείς θα εκπληρώσουμε όλα όσα προβλέπονται».

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία υπέγραψε επίσημα τη συμφωνία ύψους 2,5 δισ δολαρίων με τη Ρωσία για την παράδοση δύο συστοιχιών S-400 μέχρι τα , πρώτη χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ που προβαίνει σε μια τέτοια αγορά εξοργίζοντας την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της Άγκυρας.

Μάλιστα προ ημερών το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Τουρκία με κυρώσεις σε περίπτωση που κάνει πράξη τα σχέδιά της για την αγορά των ρωσικών S-400 – κίνηση που ο Ρώσος υπ Εξ Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «εκβιασμό» και «αθέμιτο ανταγωνισμό» υπέρ των αμερικανικών εταιρειών.

Στις 3 Απριλίου ο Ταγίπ Ερντογάν κι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπαν στην Άγκυρα ότι συμφώνησαν να συντομεύσουν την ημερομηνία παράδοσης.

Παράλληλα η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία δικών της αντιπυραυλικών συστημάτων καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Εμείς πως απαντάμε στην Τουρκία;

Ανάμεσα στις άλλες ειδήσεις που βγήκαν από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, η σημαντικότερη ήταν πως έχει (;) ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN. Υπενθυμίζουμε πως εκκρεμεί ένας απολύτος απαραίτητος εκσυγχρονισμός μέσης ζωής για τις 4 υπερπολύτιμες φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Τα πλοία, που είναι και τα πιο σύγχρονα και ισχυρά πολεμικά του ΠΝ, απαιτούν εκσυγχρονισμό και αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων … χτες.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο για τις τέσσερις φρεγάτες του συγκεκριμένου τύπου ήδη υλοποιείται. Παράλληλα υπογράμμισε την αναπροσαρμογή των πρότζεκτ ενίσχυσης λόγω των ιδιαιτεροτήτων της τρέχουσας συγκυρίας. Διευκρίνισε δε ότι αυτή η αλλαγή θα εξυπηρετήσει τον ευρύτερο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη εχει ξεκινήσει το υποπρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή υπαρχει επικαιροποίηση όλων των σχεδίων λόγω και των νέων συνθηκών. Γιατί η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο ελληνικά ύδατα. Με την μετατροπή της Ελλάδας σε παραγωγό χώρα ενέργειας αλλά και την λειτουργία του East Med το βεληνεκές του ΠΝ μεγαλώνει.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ήδη από το 2006-7, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδίαζε την αναβάθμισή των φρεγατών F-452 «Ύδρα», F-453 «Σπέτσαι», F-454 «Ψαρά» και F-455 «Σαλαμίς». Ωστόσο δεν προχώρησε εντός του προγραμματισμένου χρόνου λόγω των ασφυκτικών -δημοσιονομικά-δεδομένων.

Το πρόγραμ­μα αναβάθμισης θα ήταν αντίστοιχο του προγράμματος αναβάθμισης των έξι φρε­γατών Standard. Δηλαδή, αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων του πλοί­ου, με μικρές βελτιώσεις των οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα των CIWS και του συ­στήματος NSSMS, το οποίο θα αντικαταθίστατο από το σύστημα ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile).

Καμμένος: Να κάνουμε αντίσταση στον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας

«Να μην αφήνουμε την τουρκική προπαγάνδα, τον ψυχολογικό πόλεμο που χτίζουν στα επιτελεία της Τουρκίας αυτή την στιγμή, να κάνουν χρήση των Ελληνικών ΜΜΕ. Ας κάνουμε μαζί μια αντίσταση σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο» ήταν η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης.

Η έκκληση αυτή του υπουργού προς τα ΜΜΕ, που έγινε μετά και την ολοκλήρωση και των τελευταίων ερωτήσεων, ήρθε μετά τα δημοσιεύματα που είδαν το φως σε Τουρκικά ΜΜΕ και αναπαράχθηκαν αμέσως από το την πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά από το news.gr η τουρκική μηχανή ψυχολογικού πολέμου στην οποία είναι ενσωματωμένα σε μεγάλο βαθμό τα τουρκικά ΜΜΕ «έχει αναλύσει την "επιθυμία" των ελληνικών ΜΜΕ για νέα και ειδήσεις από την Τουρκία και μέσα εκεί διοχετεύει ειδήσεις που σκοπό έχουν να κάμψουν το ηθικό του ελληνικού λαού και πολλές φορές να τον αποπροσανατολίσουν. Δεν πρέπει εσείς τα ελληνικά ΜΜΕ να τους κάνετε την χάρη αυτή».

Δύσκολη από σήμερα η συμβίωση Καμμένου-Κουβέλη στο υπ. Αμυνας

Ο υπουργός Άμυνας, «άδειασε» ψυχρά τον αναπληρωτή υπουργό του, λέγοντας πως δεν υπάρχει (ούτε υπήρξε έναρξη κάποιας διαδικασίας...) συμφωνία για την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό, διευκρινίζοντας ότι το μόνο που συζητήθηκε στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, είναι η πιθανότητα ναυπήγησης δυο γαλλικών φρεγατών στον Σκαραμαγκά, με την χρησιμοποίηση μέρους του ποσού που οφείλει να επιστρέψει η Γαλλία στην Ελλάδα, από τα ελληνικά ομόλογα. «Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για φρεγάτες...» επανέλαβε με σημασία ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κουβέλης, όμως, αργά χθες το βράδυ και αφού είχε ανακοινωθεί η έκτακτη συνέντευξη τύπου του αρμόδιου υπουργού, μέσω «κύκλων» και συνεργατών του επέμεινε ότι συμφωνία για την χρονομίσθωση υπάρχει, έχουν γίνει συζητήσεις, και οι φρεγάτες θα πλεύσουν στο Αιγαίο το καλοκαίρι!

Ως εκ τούτου, η παρουσία του κ. Κουβέλη στην συνέντευξη τύπου του κ. Καμμένου, καθώς και το γεγονός ότι δεν πήρε καν τον λόγο αλλά και δεν αντέδρασε, κάπως έστω, με το ύφος του στο «άδειασμα» του υπουργού Άμυνας, θεωρείται περίεργη και ακατανόητη. Και υπό κανονικές συνθήκες, ο κ. Κουβέλης θα έπρεπε να έχει υποβάλλει την παραίτηση του Εκτός αν...

Εκτός αν, όπως εκτιμούν ορισμένοι στην αντιπολίτευση αλλά και ευρύτερα, η υποτιμητική για τον ίδιο παρουσία του κ. Κουβέλη, θέλει να σηματοδοτήσει (εν αγνοία του κ. Καμμένου) ότι δεν αποκλείεται «κάτι άλλο να συμβαίνει...» κάτι που δεν αποκλείεται να «σκάσει» στο λίαν προσεχές μέλλον, σε σχέση με κάποιας μορφής «συμμετοχή» των δυο γαλλικών φρεγατών στον επιχειρησιακό έλεγχο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Τζανακόπουλος για φρεγάτες: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Γαλλία

Στον καταιγισμό ερωτημάτων για τις φρεγάτες ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Πράγματι ο κ. πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον κ. Μακρόν. Συζητήθηκαν μια σειρά ενδεχόμενα. Από εκεί και πέρα ο κ. Καμμένος έδωσε διευκρινήσεις στις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε. Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία. Αν υπάρξει θα ενημερώσουμε το ελληνικό κοινοβούλιο. Από την δική μας μεριά έχουμε στόχο να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...