Πολιτική

Αρχισαν τα όργανα: «Γκρίνια» για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση των «53+»

Ευρεία σύσκεψη για τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την επόμενη ημέρα από την έξοδο από τα μνημόνια πραγματοποίησαν οι «53+».

Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που συμμετείχαν στην διήμερη κλειστή συνεδρίαση της συλλογικότητας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη, ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ το παρών έδωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αν και δεν είναι μέλος της τάσης.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η κριτική από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες μέσα στο κόμμα και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την πλημμελή λειτουργία των βασικών οργάνων (Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή) που εμφανίζεται να έχουν υποβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν μόνο τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Στο πεδίο της οικονομίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τοποθέτησή τους πολλά στελέχη επεσήμαναν την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει όσους περισσότερους βαθμούς ελευθερίας μπορεί μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει κομμάτια του προγράμματός του. Στόχος είναι η μεγαλύτερη προστασία των αδύναμων πολιτών, καθώς και των μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως στην τοποθέτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος​ επανέλαβε όσα είχε πει στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όπου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης με κορμό τα προαπαιτούμενα που ήδη συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και τα οποία δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για τεχνικούς λόγους μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου (τομεάρχες στο Δημόσιο, Κτηματολόγιο, κλπ).

Ο υπουργός των Οικονομικών φέρεται να τόνισε πως έχει ξεκινήσει μια κουβέντα για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς, ωστόσο να θέλει να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του.

Από το στόχαστρο των κομματικών στελεχών δεν ξέφυγε και ο Πάνος Καμμένος για τον οποίο μέλη των «53+» ξεκαθάριζαν στο newpost.gr πως «θεωρούν δεδομένο ότι η συνεργασία μαζί του έχει όριο τις εκλογές».

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές κορυφαία στελέχη της κίνησης, που τοποθετήθηκαν από το βήμα της συνεδρίασης, επεσήμαναν τον διακριτό ρόλο και ρεύμα που πρέπει να έχει η ευρωαριστερά με τους οικολόγους σε σχέση με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν πλησιάσει το φιλελεύθερο μπλοκ.

Όπως έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις των «53+» commonality.grεκτεταμένη συζήτηση έγινε και για την περίπτωση του Βασίλη Δημάκη. Υπενθυμίζεται πως o κρατούμενος έκανε απεργία πείνας και δίψας, καθώς το Συμβούλιο των Φυλακών απέρριπτε τα αιτήματά του να παρακολουθήσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας άδεια με το σύστημα του ηλεκτρονικού συστήματος γεωεντοπισμού (βραχιολάκι).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχουν κατατεθεί και αρκετά κείμενα συμβολής και παρέμβασης.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ