Κόσμος

Από τον Κιμ, στον Ανδρέα και από τον Μαντέλα στον Αραφάτ - Οι χειραψίες που άλλαξαν την ιστορία

Υπάρχουν στιγμές που απαθανατίζονται με ένα απλό κλικ στη φωτογραφική μηχανή αλλά είναι τόσο δυνατές που μένουν στην ιστορία ως σημεία καμπής, όπως η σημερινή χειραψία μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας ή η χειραψία του Ρήγκαν με τον Γκορμπατσόφ , αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ .

Ήταν 19 Νοεμβρίου του 1985 όταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αντάλλαξαν χειραψία σ τη Γενεύη. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση και η αρχή μιας νέας εποχή μεταξύ ανατολής και δύσης που οδήγησε στο τέλος του πυρηνικού ανταγωνισμού.

Όπως σημειώνει το Euronews σημείο καμπής υπήρξε και η χειραψία ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Τουργκούτ Οζάλ, στις 2 Φεβρουαρίου του 1986, αν και σε βάθος χρόνου δεν είχε τα αποτελέσματα που αναμένονταν για τις σχέσεις των δύο χωρών. Λίγο αργότερα ήρθε μια ακόμη κρίση, και δέκα χρόνια μετά η γνωστή κρίση των Ιμίων. Οι δυο τους πάντως έκαναν την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας μετά από πολλά χρόνια έντασης.

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1993 όταν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν αντάλλασσε χειραψία με τον ηγέτη της PLO Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος θεωρούνταν τρομοκράτης για το Ισραήλ. Υπό το βλέμμα του Μπιλ Κλίντον οι δυο πλευρές είχαν υπογράψει συμφωνία ειρήνης.

Το apartheid χώριζε επί 46 χρόνια τη Νότια Αφρική, η χειραψία του Νέλσον Μαντέλα με τον Φρέντερικ Ντε Κλερκ που ενσάρκωνε ως πρόεδρος το καθεστώς των λευκών σε βάρος των μαύρων έδειχνε ότι σιγά, σιγά η χώρα μπορεί να επουλώσει τις πληγές της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ αντάλλαξε χειραψία με Μάρτιν Μακγκίνες… Η βασίλισσα έδωσε δηλαδή το χέρι της στον πρώην επικεφαλής του IRA ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει και τη δολοφονία του πρώτου της εξαδέλφου. Ήταν Ιούνιος του 2012.

Όταν ο Ραούλ Κάστρο και ο Μπαράκ Ομπάμα αντάλλαξαν χειραψία όλοι είδαν ότι η Κούβα έμπαινε σε μια νέα εποχή… Η επανάσταση, ο Κόλπος των Χοίρων και πολλά άλλα θα μείνουν γραμμένα στα βιβλία της ιστορίας που θα γράφει ότι οι σχέσεις των δυο χωρών φάνηκε ξεκάθαρα ότι αλλάζουν στις 22 Μαρτίου του 2016.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ